EU: Čvrst stav prema izlasku Velike Britanije iz unije

29. Apr 2017. | 18:00 | NV
Velika-Britanija-EU-zastave

Lideri Evropske unije usvojili su danas smjernice za pregovore s Velikom Britanijom o njenom izlasku iz Unije, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Kratak samit lidera 27 zemalja održan je u Briselu bez britanske premijerke Therese May, mjesec dana pošto je ona pokrenula proces izaska Velike Britanije iz EU. Očekuje se da pregovori dvije strane, koji bi trebalo da traju dvije godine, počnu poslije parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji 8. juna.

“Smjernice su usvojene jednoglasno. Dodjeljen je snažan i jasan politički mandat za pregovore o Brexitu”, rekao je Tusk.

Lideri EU obećali su se da će se držati zajedno i biti uz pregovarački tim i upozorili da će se “čvrsto” odnositi prema svakom zahtjevu britanske premijerke.

Tusk je insistirao da o budućem odnosu ne može biti razgovora prije nego što se dogovore neka ključna pitanja, poput onog koliko Velika Britanija duguje Uniji.

Odnosi Velike Britanije i Irske poslije Brexita pojavili su se kao ključno pitanje koje treba rješiti u pregovorima, kao i pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske.

Također, oko tri miliona građana iz 27 zemalja EU živi u Velikoj Britaniji, dok oko dva miliona Britanaca živi u zemljama EU i svi oni se suočavaju s neizvjesnošću po pitanju zaposlenosti.

“Objema stranama potrebne su čvrste garancije za sve građane i njihove porodice na koje će uticati Brexit. To mora da bude osnovni prioritet”, rekao je Tusk.

Dok je prethodnih godina EU bila oštro podjeljena po pitanju ekonomske i migrantske krize, ovaj put članice EU su ujedinjene.

“Naše jedinstvo je u interesu i Velike Britanije. Osjećam snažnu podršku svih institucija EU, Evropskog parlamenta, kao i svih 27 zemalja članica. Znam da je ovo nešto jedinstveno i siguran sam da se neće promjeniti”, rekao je Tusk.

 

 

NV / Beta

Na vrh