EU dala ultimatum Grčkoj da u tri mjeseca uvede kontrolu na granice

Zemlje članice EU-a prihvatile su preporuke Grčkoj za otklanjanje nedostataka na vanjskoj granici, čime započinje tromjesečni rok unutar kojeg Atena mora djelovati, a u suprotnom može se donijeti odluka o uvođenju kontrola na granicama jedne ili više država schengenskog prostora na period do dvije godine

12. Feb 2016. | 18:51 | S.M
54470


Ta odluka otvara put za aktiviranje članka 26 schengenskog zakona, koji nikad dosad nije korišten. Zemlje članice inače mogu uvesti privremene granične kontrole do tri mjeseca, što se može produžiti na još tri mjeseca, dok članak 26 dopušta mogućnost uvođenja kontrola do šest mjeseci, a taj se rok može produžiti do najviše dvije godine.

Grčka sad ima mjesec dana za izradu akcijskog plana za uklanjanje nedostataka u upravljanju vanjskim granicama i tri mjeseca za provedbu toga plana. Ako se to ne dogodi, Grčka bi mogla biti isključena iz schengena u periodu do dvije godine.

Od Grčke se očekuje da poboljša postupak registracije migranata, uspostavi učinkovit sistem obalnog nadzora na granici s Turskom i da napravi dovoljno smještajnih kapacitata za ljude koji čekaju na registraciju.

Preporuku Evropske komisije prihvatilo je Vijeće EU-a, odnosno države članice, na sastanku ministara financija. Protiv te odluke glasala je Grčka, a Cipar i Bugarska bili su suzdržani.

"Funkcioniranje schengenskog prostora u velikoj je opasnosti. Problemi s kojima se suočava Grčka pogađaju cijelu Uniju i oni moraju biti kolektivno riješeni", kaže se u saopćenju Vijeća.

Grčka je Vijeću uputila pisanu izjavu u kojoj je istaknula "veliku financijsku i socijalnu cijenu" mjera koje je dosad poduzela u kontroli priljeva velikog broja izbjeglica i migranata te odbacila kritike da zanemaruje svoje obveze.

Oznake: > >

Na vrh