EU dobija vojsku: Historijski dan za EU, loša vijest za neprijatelje

15. Dec 2017. | 11:56 | NV
Tusk

Evropska unija obilježila je na ceremoniji u Briselu početak primjene pojačane vojne saradnje s ambicijom da se formira Evropska odbrana, prenijela je Beta.

Vođe 25 zemalja Evropske unije su sa 25 vojnika proslavile “historijski dan” pokretanja izgradnje evropske odbrane, na koju su se odlučili poslije izbora Donalda Trumpa u SAD, Brexita i ruske aneksije Krima.

“San danas postaje realnost”, ocijenio je predsednik Evropskog vijeća Donald Tusk, na margini evropskog samita u Briselu i podsjetio na neuspjeh više projekata u tom smislu u posljednjih 60 godina.

Tusk je rekao da se sada lansira program “stalne strukturne saradnje u odbrani (PESCO)”, što je kako je dodao praktični izraz želje članica EU da izgrade evropsku odbranu.

“To je dobra vijest za naše saveznike i loša vijest za naše neprijatelje”, rekao je Tusk.

U projektu neće učestvovati Velika Britanija koja treba da napusti EU u martu 2019. godine, Danska i Malta.

Prije ceremonije šefica evropske diplomatije Fedecika Mogherini pozdravila je ovu “historijsku odluku koja je učinila da EU postane vjerodostojna u pružanju sigurnosti u svijetu”.

Ona je podsjetila da je EU koja se dugo zadovoljavala ulogom “mehke snage” bez prave vojne težine sada razvila brojna gradilišta da ojača svoju odbranu od izbijanja ukrajinske krize u proljeće 2014. godine.

 

NV

Na vrh