EU: Hitno pronaći ubice Borisa Njemcova

Visoki funkcioneri Evropske unije i Vijeća Evrope zatražili su danas od ruskih vlasti da sprovedu hitnu i nepristrasnu istragu o ubistvu opozicionara Borisa Njemcova

28. Feb 2015. | 12:16 | S.M
37116


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federica Mogherini poručila je u saopćenju za medije da ju je duboko rastužila vijest o ubistvu poznatog opozicionara "koji se borio za modernu, naprednu i demokratsku Rusiju".

Ona je zatražila sveobuhvatnu, brzu i transparentnu istragu, a isto je u svom saopćenju za medije zatražio i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

"Zgrožen sam i užasnut ubistvom poznatog političara i vođe liberalne opozicije u Rusiji", poručio je Generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland, koji je izrazio saučešće porodici ubijenog i ruskom narodu.

Jagland je ukazao da je ovo ubistvo "znak atmosfere mržnje i netolerancije koja vlada u mnogim dijelovima Evrope, pa i u Rusiji".

Generalni sekretar VE je zatražio od ruskih vlasti da učine sve kako bi ubice Njemcova privele pravdi, a atentat je žestoko osudila i predsjednica parlamentarne skupštine ovog tijela An Breser.

"Tražimo transparentnu, temeljnu i odlučnu istragu", poručila je ona, ukazujući da se ubistvo dogodilo na puškomet od Kremlja.

Isti zahtjev postavio je u odvojenom saopćenju ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs uime predsjedavanja Evropskom unijom.

On je na svom Twitter nalogu napisao da je ubistvo Njemcova "užasna vijest" i zatražio nepristrasnu istragu.

Njemcov je sinoć ubijen ispred Kremlja iz automobila u pokretu, a u nedavnom intervjuu za londonski "Financial Times" je izjavio da se boji da će ruski predsjednik Vladimir Putin naručiti njegovo ubistvo, prenosi Tanjug.

Putinov predstavnik za štampu oštro je negirao bilo kakvu umiješanost Kremlja u atentat, a ruski predsjednik je naredio formiranje specijalne istražne komisije za rasvetljavanje ubistva.

(Agencija FENA)

Oznake: > >

Na vrh