EU i NATO: Paket od 40 konkretnih mjera za jačanje saradnje

7. Dec 2016. | 09:36 | NV
289362

NATO i Evropska unija potvrdili su jučer u Briselu paket od više od 40 mjera za sprovođenje zajedničke izjave o jačanju saradnje u sedam područja, uključujući borbu protiv hibridnih i cyber prijetnji, saradnju u pomorskim operacijama i razvoju odbrambenih kapaciteta.

Hina podsjeća da su EU i NATO potpisali ljetos na samitu Alijanse u Varšavi zajedničku izjavu o jačanju međusobne saradnje u svjetlu sve većih bezbjednosnih izazova u istočnom i južnom susjedstvu.

“Prelazimo iz faze izjava na konkretno djelovanje. Saveznici su odobrili više od 40 prijedloga za jačanje saradnje u sedam ključnih područja”, izjavio je generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, gdje su se okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO.

Stoltenberg je kazao da su “i EU i NATO uspostavljeni kao rezultat dva svjetska rata”.

“Zajedno, oni su doprinjeli izgradnji mira i sigurnosti na našem kontinentu na temelju zajedničkih vrijednosti”, rekao je Stoltenberg, ističući sposobnost obje organizacije da se prilagode novom sigurnosnom okruženju.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini rekla je da “danas započinje novo poglavlje saradnje između EU i NATO”.

Hina podsjeća da su većina država članica EU, njih 22, ujedno i članice NATO.

 

NV / Tanjug

Na vrh