EU mijenja medijsko tržište: Internet džinovi moraju da plate vijesti od kojih zarađuju milijarde

15. Dec 2017. | 20:42 | NV
US-IT-INTERNET-FACEBOOK-INTERNET-FILES

Evropske novinske agencije pozvale su internet kompanije da plaćaju autorska prava za korištenje novinskih sadržaja na kojima ostvaruju ogromne profite.

Zahtjev devet agencija objavljen je u trenutku kada se u EU razgovara o direktivi kojom bi se Facebook, Google, Twitter i drugi vodeći igrači na internetu primorali da plate za milione novinskih članaka koje koriste ili “linkuju”, prenijela je agencija AFP, jedna od potpisnica zahtjeva.

“Facebook je postao najveći medij u svijetu”, navele su agencije.

“Ni Facebook ni Google nemaju redakciju… Oni nemaju novinare u Siriji koji rizikuju živote, niti u Zimbabveu da istražuju Mugabeov odlazak (sa vlasti), niti urednike da provjere i potvrde informacije koje su novinari poslali sa terena”, dodaje se u apelu novinskih agencija.

“Sloboda pristupa infromacijama navodno je jedna od velikih pobjeda interneta. Međutim, to je mit”, upozorile su evropske novinske agencije dodajući da “informisanje javnosti košta mnogo novca”.

Vijesti su, kako se navodi u deklaraciji, drugi razlog, poslije povezivanja sa prijateljima, što ljudi idu na Facebook koji je prošle godine utrostručio profit na 10 milijardi dolara.

Internet giganti, čiji profiti skaču zahvaljući “tuđem radu” aposrbuju izmedju 60 i 70 posto prihoda od oglašavanja dok su isti prihodi novinskih agencija samo u Francuskoj prošle godine pali za devet procenata, “što je katastrofa za industriju”.

“Godine su prošle (a da ništa nije urađeno) i slobodne i pouzdane novinske agencije su sada u opasnosti jer mediji jednostavno više neće biti u mogućnosti da plate vijesti”, navele su evropske agencije.

“Raznovrsni i pouzdani izvori vijesti, stub demokratije, rizikuju da budu potkopani”, dodaje se u zajedničkoj deklaraciji.

Pokušaji novinskih agencija u Francuskoj, Njemačkoj i Španiji da natjeraju internet džinove da im plate rezultirali su “mrvicama”, navode agencije.

Novinske agencije smatraju da se neravnoteža može ispraviti ako Evropska unija njima i drugim medijima da srodna prava iz oblasti zaštite intelektualne svojine.

Međutim, u Evropskom parlamentu su zabrinuti da predložena direktiva predstavlja prijetnju slobodnom pristupu vijestima za korisnike interneta.

Evropske novinske agencije tvrde da to neće biti slučaj.

“Korisnike interneta to neće pogoditi… jednostavno oni koji stavljaju u džep neproporcionalno veliki dio zarade od oglašavanja treba da ga podjele sa onima koji proizvode informacije”, saopštile su agencije.

Apel su potpisali AFP, njemačka DPA, Britansko pres udruženje, španska agencija EFE, italijanska Ansa, švedska TT, belgijska Belga, austrijska APA i holandska ANP.

 

NV / Beta

Na vrh