EU: Nove sankcije Rusiji u roku od sedam dana

Lideri Evropske unije saglasili su se na sinoćnjem samitu da uvedu nove sankcije Rusiji koje će stupiti na snagu najkasnije za sedam dana, ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize

31. Aug 2014. | 11:27 | S.M
27744


"Ekstremno smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Ukrajini", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy novinarima nakon maratonskog sastanka, koji je počeo popodne, a završio poslije ponoći.

On je kazao da su šefovi država i vlada EU zbog prisustva ruskih trupa na ukrajinskoj teritoriji naložili Evropskoj komisiji da pripremi novi paket sankcija Rusiji koji će stupiti na snagu u roku od sedam dana ukoliko Moskva ne promijeni ponašanje.

Van Rompuy je izbjegao da objelodani detalje o novim sankcijama, a nije naveo ni šta konkretno EU očekuje od Rusije kako one ne bi bile uvedene, javlja Tanjug.

"To zavisi od situacije na terenu, koju ćemo procjenjivati svaki dan", rekao je on.

Predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso je nakon samita ukazao da postoji kontrast između priče da je Rusija spremna na dijalog i situacije na terenu, koja se stalno pogoršava.

"Ako Rusija ne promijeni ponašanje, doći će do trajnog pogoršanja odnosa sa EU, a to nikome nije u interesu", rekao je Barroso i dodao da u Moskvi treba da misle na strateške posljedice vojnog angažmana u Ukrajini.

Još nije kasno za političko rješenje, a vojnog rješenja nema, naglasio je Barroso.

Na sinoćnjem samitu je takođe odlučeno da će aktuelni poljski premijer Donald Tusk naslijediti Van Rompuya na mjestu predsjednika Evropskog vijeća, dok će šefica italijanske diplomatije Frederika Mogerini zamijeniti Catherine Ashton kao visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Šefovi država i vlada su se sem toga saglasili o nizu mjera za sprječavanje dobrovoljaca iz Evrope da se pridruže džihadistima iz takozvane Islamske države, koja kontroliše značajne dijelove Iraka i Sirije.

Te mjere ukjučuju intenzivnu razmjenu podataka između evropskih sigurnosnih službi i pomoć Turskoj za bolju kontrolu granice sa Sirijom i Irakom.

(Agencija FENA)

Oznake: > >

Na vrh