Magazin>>

EU odlučila: Nema više zajedničkog slikanja lidera

12. Mar 2017. | 11:13 | NV
evropski-lideri

EU je odlučila da ukine tradicionalnu zajedničku fotografiju lidera koji se slikaju na kraju nekog samita, navodeći da želi da modernizuje imidž institucija.

Od sada lideri će biti fotografisani u salama i holovima dok daju izjave ili međusobno razgovaraju.

Šefovi država ili vlada 28 članica EU do kraja 2016. godine fotografisali su se za grupnu sliku. Svi lideri su stajali pordani jedni pored drugih, u cilju prikazivanja jedinstva unutar Unije.

Evropsko vijeće koje je koordinator samita i sastanaka EU, nedavno je obavjestio medije da više neće biti grupnih fotografija.

“Želimo da imamo moderniju viziju lidera EU, ne samo da prikažemo poredane lidere”, izjavio je AFP-u neimenovani diplomatski izvor i dodao da je to zamisao predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

Prema njegovim riječima, ponekad je potrebno mnogo vremena za takve fotografije koje mogu da budu zamarajuće jer se dešavaju na kraju samita, kad su neki lideri možda već otišli.

Diplomatski izvor je dodao da takva odluka nema političku pozadinu zbog istupanja Velike Britanije iz EU, već je praktična.

Grupne fotografije lidera predstavljaju svjetsku tradiciju koja je simbolična. Na nekim sastancima, posebno u Aziji i Africi, lideri na kraju skupa obuku tradicionalnu nošnju svoje zemlje za tu grupnu fotografiju.

 

NV / Beta / foto ilustracija AP

Na vrh