EU podržala nuklearni sporazum sa Iranom protiv kojeg je Donald Trump

11. Jan 2018. | 15:15 | NV
Britain's Foreign Secretary Boris Johnson attends a news conference with French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian, German counterpart Sigmar Gabriel and European Union's foreign policy chief Federica Mogherini after meeting Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (unseen) in Brussels, Belgium January 11, 2018. REUTERS/Francois Lenoir

Zemlje EU pozvale su danas američkog predsjednika SAD Donalda Trumpa da podrži ključni međunarodni nuklearni sporazum s Iranom, jer je važan za međunarodnu sigurnost.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini koja je danas organizovala sastanak ministara EU s ministrom vanjskih poslova Irana Javadom Zarifom u Briselu, rekla je da je jedinstvo neophodno da se očuva taj sporazum koji funkcioniše, koji čini svijet sigurnijim i spriječava trku u naoružavanju.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke su podržali sporazum Irana i svjetskih sila 2015. godine kojim se ograničavaju iranske nuklearne ambicije, a zauzvrat mu se ukidaju ekonomske sankcije, i ocijenili da ga Teheran poštuje.

“Nema indicija koje bi mogle da dovedu u pitanje iransko poštovanje sporazuma”, rekao je francuski ministar Jean-Yves Le Drian novinarima u Briselu poslije sastanka Evropljana sa iranskim ministrom.

Le Drian je pozvao sve strane da podrže sporazum i dodao da saveznici SAD u Evropi treba da poštuju sporazum, dodavši da “nema nikakvog posebnog razloga za prekid”.

Američki predsednik Donald Trump treba da do sutra odluči da li će produžiti suspenziju sankcija, ili će ponovo zavesti restrikcije koje je prethodni predsjednik Barack Obama suspendovao prije dve godine.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson također je rekao da niko nije predložio plan koji bi bio tako efikasan u ograničenju iranskih nuklearnih ambicija.

“Na onima koji se suprotstavljaju (tom sporazumu) je da dođu do boljeg rješenja, jer mi ga do sada nismo vidjeli”, rekao je Johnson.

Zvaničnici vodećih svjetskih sila i Irana sastaju se svaka tri ili četiri mjeseca da procjene primjenu sporazuma, koji nadzire Međunarodna agencija za atomsku energiju.

SAD su do sada podržavale sporazum predsjedničkom odlukom o suspenziji sankcija iranskoj centralnoj banci, uvedenih zbog njegovog atomskog programa.

Američki zvaniučnici su rekli za AP da će Trump vjerovatno za sada podržati sporazum, ali bi mogao da istovremeno uvede nove, ciljane sankcije za iranske firme i pojedince koji su ranije već bili pod sankcijama.

 

NV / Beta / foto Reuters

Na vrh