EU radi na ukidanju rominga između EU i Zapadnog Balkana

6. Dec 2017. | 19:31 | NV
Barcelona: Svjetski kongres mobilne telefonije

Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Mariya Gabriel objaviće na samitu u Bugarskoj u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Gabriel je za portal euractiv.com rekla da će predstaviti detaljan set mjera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Na tome trenutno rade pravni savjetnici Evropske komisije, objavio je danas briselski portal.

Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje EU, 17. maja 2018. godine biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

U EU se od 15. juna ne naplaćuje roming i građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj cijeni kao da su kod kuće.

Ipak, komesarka je istakla da ne može da kaže koliko bi vremena moglo da prođe prije nego što sporazum o ukidanju rominga između EU i zapadnobalkanskih zemalja stupi na snagu.

“Zaista mi je važno da ne rasplamsavam očekivanja koja nisu izvodljiva i realna. EU je za to trebalo deset godina … Treba da ostanemo mirni i uradimo to veoma ozbiljno jer su očekivanja u regionu ogromna”, kazala je Mariya Gabriyel.

Evropska komesarka je za EURACTIV rekla i da će “veoma brzo” objaviti “još najmanje dva veoma konkretna pilot projekta” u oblasti digitalne politike na Zapadnom Balkanu ali nije precizirala o kojim je projektima ili kojoj zemlji riječ.

Pregovori o ukidanju rominga u EU potrajali su cijelu deceniju zbog neslaganja između telekomunikacionih kompanija, koje su strahovale za svoj biznis, članica EU i europoslanika.

Očekuje se da telekominikacione kompanije, koje su se protivile i ukidanju rominga u EU, dodatno uznemire planovi za proširenje zabrane naplate rominga na zemlje van EU.

Mariya Gabriel, bivša europoslanica koja je postala komesarka za digitalnu politiku u julu, rekla je da je prvi put u julu predložila proširenje zabrane rominga na Zapadni Balkan.

Bugarska je “promovisanje digitalne politike EU na Zapadnom Balkanu kroz postepeno smanjenje naknada za roming i povećanje mogućnosti za širokopojasni internet” postavila među prioritete budućeg predsjedavanja EU.

Među prioritetima predsjedavanja u oblasti digitalne politike biće i obrazovanje mladih i da obezbjedi da članice odlučuju o nacrtima zakona EU o telekomunikacijama, cyber bezbjednosti, autorskim pravima.

Portparol bugarskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da će plan da se ukine roming između EU i Zapadnog Balkana “poboljšati povezanost na Balkanu, što će region učiniti stabilnijim i konkurentnijim”.

Slični sporazumi u regionu “prvi su korak” ka proširenju sporazuma sa EU, dodao je portparol.

Bugarska i Makedonija u novembru su odlučile da smanje cijene rominga potrošačima koji putuju između dvije zemlje.

Prema bugarskom ministarstvu vanjskih poslova, to smanjenje cijena stupiće na snagu u martu.

Bugarska će i sa Srbijom potpisati sporazum o smanjenju naknada za roming a o sličnim aranžmanima pregovara i sa Crnom Gorom i Albanijom, rekao je portparol bugarskog ministarstva.

Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija su se 2016. godine složile da od telekom kompanija traže da smanje cijene rominga za klijente koji putuju izmedju te četiri zemlje.

 

NV / Beta

Na vrh