EU: Sporazum o nuklearnom programu Irana poštovan uprkos sankcijama

3. Aug 2017. | 22:26 | NV
evropska-komisija-afp_1

Evropska unija (EU) ocijenila je danas da sve strane poštuju sporazum o iranskom nuklearnom programu, uprkos novim sankcijama koje su SAD uvele Iranu.

“U ovoj fazi vjerujemo da sve strane sprovode obaveze u skladu sa sporazumom”, izjavila je portparolka EU Catherine Ray i dodala da se očekuje nastavak primjene sporazuma postignutog 2015. godine između Irana i šest velikih sila.

Američki Kongres je velikom većinom usvojio nedavno zakon kojim su uvedene nove sankcije Iranu, Rusiji i Sjevernoj Koreji.

Iranu su sankcije uvedene zbog balističkog programa, ljudskih prava i podrške Teherana grupama poput libanskog Hezbollaha ili palestinskih grupa koje SAD smatraju terorističkim.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, koja predvodi zajedničku komisiju za nadgledanje primjene sporazuma, u subotu putuje u Teheran gdje će predsjednik Irana Hassan Rouhani podnijeti zakletvu u parlamentu poslije pobjede na predsjedničkim zborima održanim u maju.

Sporazum o nuklearnom programu postignut je 14. jula 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

 

NV / Beta

Na vrh