Eurostat: Hrvatski javni dug porastao na 87,7 posto BDP-a

Hrvatski javni dug krajem prvog tromjesečja ove godine dostigao je 288,5 milijardi kuna, što čini 87,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazalo je u srijedu izvješće evropskog ureda za statistiku Eurostat, a s obzirom na njegov rast, iz Ministarstva financija RH poručuju da pripremaju strategiju upravljanja javnim dugom

22. Jul 2015. | 17:21 | S.M
44260


Taj izvještaj u skladu je s podacima o dugu opće države koje je početkom jula objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Iako Hrvatska po visini udjela javnog duga u BDP-u nije na vrhu Eurostatove liste, pa tako osam članica ima i veći postotak udjela duga, pri čemu najveći Grčka – 168,8 posto – i Italija – od 135,1 posto, Hrvatska je među zemljama s najbržim rastom toga udjela.

U odnosu na kraj četvrtog kvartala 2014. godine, udio hrvatskog javnog duga u BDP-u porastao je za 2,6 postotna boda. Brži rast tog udjela imale su tek Belgija i Italija, za 4,5 odnosno 3 postotna boda.

U odnosu, pak, na prvo tromjesečje prošle godine, postotak udjela javnog duga Hrvatske u BDP-u porastao je za 6,2 postotna boda. Brži rast tog postotka u tom je razdoblju bilježila tek Bugarska, uz rast za 10 postotnih bodova.

Iz Ministarstva financija RH u srijedu poručuju da se priprema strategija upravljanja javnim dugom kako bi efikasno njime upravljali i dugoročno osigurali stabilne i uredne javne financije.

"Ograničavanje zaduživanja javnih poduzeća koje se planira uvesti i njihovo restrukturiranje, koje se već provodi, svakako će pridonijeti dugoročnom rješavanju problema javnog duga. Hrvatska provodi mjere preuzete u sklopu procedure prekomjernog deficita (EDP) i planira ih izvršiti u skladu s preuzetim obvezama. Očekujemo da će provođenje navedenih aktivnosti pridonijeti stabiliziranju javnog duga u nadolazećim godinama", navode iz Ministarstva financija.

Oznake: >

Na vrh