Eurostat: Svakom četvrtom djetetu u EU prijeti siromaštvo

16. Nov 2016. | 20:04 | NV
eurostat-logo

Svako četvrto djete u Evropskoj uniji, odnosno 25 miliona, izloženo je riziku od siromaštva ili društvene marginalizacije, saopštila je danas Evropska agencija za statistiku (Eurostat).

Prema podacima studije Eurostata, situacija je najgora u Rumuniji i Bugarskoj gdje je ugroženo 46,8 odnosno 43,7 posto djece, dok je stanje u skandinavskim zemljama najbolje, prenosi AFP.

U zoni rizika je 25.264 miliona djece mlađe od 18 godina, odnosno 26,9 procenta dječije populacije navodi Eurostat.

Ova djeca žive u domaćinstvima sa nekom od sljedećih karakteristika – ili socijalna davanja ne ispunjavaju njihove potrebe, ili ne postoje dovoljni materijalni standardi ili njihovi roditelji imaju malo posla ili nemaju uopšte.

Podaci ukazuju na neznatno poboljšanje u odnosu na 2010. godinu kada je 25.957 miliona djece, odnosno 27.5 posto mlađe populacije bilo izloženo riziku od siromaštva, dodaje Eurostat.

Poslije Bugarske i Rumunije slijede Grčka, Mađarska, Španija, Italija, Litvanija, Letonija i Britanija, dok je u Švedskoj, Finskoj i Danskoj ugroženo oko 14 odnosno 15 posto djece.

Nizak nivo obrazovanja roditelja značajno doprinosi povećanju rizika od siromaštva ili marginalizacije, dodaje Eurostat.

 

NV / Tanjug

Na vrh