Evropska komisija nije priznala referendum u Kataloniji

2. Oct 2017. | 17:51 | NV
ek

Evropska komisija smatra da po Ustavu Španije jučerašnji referendum o nezavisnosti Katalonije nije bio legalan i pozvala je zainteresovane strane da hitno sa sukoba pređu na dijalog, piše agencija Patria.

Iz Evropske komisije su u današnjem saopćenju istakli da je to unutrašnje pitanje Španije koje mora biti riješeno u skladu s Ustavom zemlje.

“Ponavljamo stavove kao i prethodnih saziva komisije. Da je referendum i bio organizovan u skladu sa španskim Ustavom to bi značilo da bi se teritorija koja odlazi našla izvan Evrospke unije”, poručili su iz Evropske komisije.

“Osim čisto legalnih aspekata ovog pitanja, Komisija smatra da su ovo vremena za jedinstvo i stabilnost, ne za podjele i cijepanje. Komisija poziva zainteresovane strane da se veoma brzo okrenu sa konfrontacije ka dijalogu.

Nasilje nikada ne može biti instrument u politici. Vjerujemo da će rukovodstvo premijera Mariana Rajoya riješavati ovo teško pitanje uz puno poštivanje Ustava Španije i osnovnih prava svih građana”, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Agencija AP javlja kako bi se Vlada Katalonije trebala danas sastati iza zatvorenih vrata i početi razradu plana za proglašenje nezavisnosti od Španije nakon jučerašnjeg referenduma.

Katalonski zvaničnici su saopćili da je oko 90 posto onih koji su glasali na referendumu zaokružilo opciju ZA, dok je španska Vlada objavila kako je referendum bio nelegalan i nevažeći.

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont će voditi sjednicu vlade sa koje će biti upućen zahtjev regionalnom parlamentu da glasa o deklaraciji nezavisnosti već iduće sedmice.

Španski mediji javljaju kako će se premijer Mariano Rajoy sastati s čelnicima vladajuće Narodne partije i glavne opozicione Socijalističke partije kako bi usaglasili zajedničke stavove za sjednicu parlamenta na kojoj bi se trebao donijeti plan za izlazak iz krize.

 

NV / NAP

Na vrh