Evropska noć istraživača u šest gradova pod motom “Kreiramo bolje sutra”

22. Sep 2017. | 10:02 | NV
RING-2017-Final-Color

Kreiramo bolje sutra’ – slogan je ovogodišnje “Evropske noći istraživača”, koja će od 29. septembra biti održana u šest gradova Bosne i Hercegovine. Organizatori pozivaju građane Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Bijeljine te Travnika i Goražda da učestvuju u mnogobrojnim zabavno-edukativnim aktivnostima, osmišljenim za sve uzraste.

Šestu godinu u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, s rekordnim brojem aktivnosti za posjetitelje ove godine.

“Kroz naš već tradicionalni sajam nauke i tehnike, građani će se upoznati o dostignućima tridesetak organizacija, institucija, firmi i pojedinaca koji se bave naukom i istraživanjima. Zatim, ono što uvijek privuče pažnju i veliki interes posjetitelja jeste takmičenje za najbolji naučni projekt, gdje svake godine imamo predstavljanje zanimljivih i kreativnih ideja učenika srednjih škola iz cijele zemlje”, rekla je Feni menadžerica projekta Lejla Čamo.

Ove godine imaju više od dvadeset prijavljenih timova.

Isto tako, ističe Čamo, posjetiteljima su priredili 80 radionica, različitih edukativnih i zanimljivih sadržaja, za koje vjeruju da će sugrađane zadržati u društvu naučnika i istraživača cijelu noć.

Osim navedenih sadržaja, bit će tu još i interaktivnih eksperimenata, kvizova i igara, te organizatori vjeruju da će svako pronaći ponešto za sebe.

Cilj “Evropske noći istraživača” jeste povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima  te promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Manifestaciju u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuju Oxfam u Bosni  Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, Privredna komora Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, Argument doo te G&C Event Agency.

 

NV / Fena

Na vrh