Evropska unija pokrenula fond za odbranu: 500 miliona eura za 2019. godinu

7. Jun 2017. | 22:30 | NV
epa04291527 The Flags of the European Union member states fly outside the European Parliament in Strasbourg, France, 30 June 2014. The European Parliament will be meeting for the first plenary session since the European elections.  EPA/PATRICK SEEGER 
Dostawca: PAP/EPA.

Evropska unija osnovala je danas fond za odbranu iz kojeg bi trebalo da se finansiraju nove vojne tehnologije poput bespilotnih letjelica ili robotike, pošto su evropske članice NATO-a pritiskom SAD da povećaju svoje vojne budžete.

Fond, koji je danas najavila Evropska komisija, trebalo i da obezbjedi 500 miliona eura u 2019. i 2020. godini za kupovinu i razvoj vojne opreme. Ta sredstva će biti udvostručena na milijardu eura na godišnjem nivou od 2020. godine, prenosi AP

EU također nudi dotacije za istraživanje odbrambenih tehnologija. Članice EU troše oko sedam puta manje novca na odbrambena istraživanja i razvoj tehnologije nego SAD.

Ideja o fondu došla je usred oštre debate oko budžeta EU posle Brexita, ocjenjuje britanski Guardian. Naime, već se razmatra kako popuniti “rupu” od 10 milijardi eura koja će ostati poslije izlaska Britanije a zemlje koje su neto davaoci za budžet, poput Švedske, kažu da neće da daju više novca.

Evropski lideri misle da pitanje odbrane može da obnovi 60 godina star evropski projekat poslije više godina egzistencijalnih kriza, od migracija do Brexita.

 

NV / Beta

Na vrh