Evropski parlament izglasao obustavu trgovinskih povlastica BiH

Evropski parlament je u utorak u Strasbourgu izglasao obustavu trgovinskih povlastica Bosni i Hercegovini zbog njenog odbijanja da prilagodi svoj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) činjenici da je Hrvatska postala članicom EU-a, izvijestila je Hina

16. Dec 2015. | 11:19 | S.K
51528

Ako BiH ne pristane na prilagođavanje svog SSP-a, od 1. januara sljedeće godine suspendiraju se autonomne trgovinske povlastice sve do prilagođavanja. BiH, kao i druge zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, ima asimetrični trgovinski režim s EU-om, koji joj daje mogućnost da bez carina izvozi u prvom redu određene poljoprivredne proizvode.

Predsjednik izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s BiH Tonino Picula pozdravio je tu odluku ističući da su sve ostale članice CEFTA-e već prilagodile svoj SSP hrvatskom pristupanju EU te da je ovo je prilika da nove vlasti u BiH dokažu svoju predanost evropskom putu".

"Hrvatska je isto morala učiniti kada su 2004. Slovenija i Mađarska pristupale EU. Osim toga, smanjenje našeg izvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH od 1.jula 2013. nije kompenzirano drugim izvoznim tržištima, jer je riječ o proizvodima za koje se u kratkom vremenskom roku ne može pronaći alternativa“, rekao je zastupnik Picula nakon glasanja. 

Bosna i Hercegovina je u trenutku pristupanja Hrvatske u EU bila njeno drugo najvažnije izvozno tržište, ali i najvažnije izvozno tržište za poljoprivredne proizvode, stoga je Picula kao predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH, još u augustu 2013. pitao Komisiju koje mjere planira poduzeti da bi se očuvao trgovinski obim razmjene između zemalja članica EU-a i CEFTA-e nakon pristupanja Hrvatske.

Izlaskom s tržišta CEFTA-e Hrvatska je privremeno izgubila pravo na povlaštene carine. Tom su odredbom najviše pogođene domaća prehrambena industrija i poljoprivreda, koje na to tržište izvoze 45 posto svoje ukupne proizvodnje. Članstvom u EU izmijenili su se uslovi izvoza te se za 20 hrvatskih najvažnijih poljoprivredno prehrambenih proizvoda u izvozu u BiH u 2014. primjenjuje puna carinska stopa.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je u utorak, navodi Hina, kako je njegova zemlja spremna na dogovor s Evropskom unijom o prilagođavanju privremenog trgovinskog sporazuma i želi kompromis koji će omogućiti da se on u cijelosti počne primjenjivati i na Hrvatsku

"BiH ima nove pozicije, a postoji i spremnost Evropske komisije za razgovore", kazao je Crnadak novinarima na Jahorini, uoči sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka iz BiH na kojem bi trebalo dogovoriti zajedničko djelovanje na planu evropskih integracija.

Crnadak je ocijenio kako u sadašnjoj fazi BiH treba zajednički nastup i vlasti i opozicije ukoliko se želi uspješan nastavak procesa evropskih integracija. 

Slično je prije neki dan rekao i predsjednik Vijeća ministar BiH Denis Zvizdić. 

Bosna i Hercegovina namjerava ubrzo podnijeti zahtjev za članstvo u BiH, a da bi taj zahtjev bio ocijenjen vjerodostojnim morat će pristati na prilagođavanje SSP-a prema načelu tradicionalne trgovine.

Bosna i Hercegovina je do sada jedina odbijala prihvatiti načelo slobodne trgovine, koje se primjenjuje u svim pregovorima kada EU nakon svakog proširenja zaključuje dodatne protokole na postojeće trgovinske sporazume s trećim zemljama. Budući da je SSP između EU-a i BiH asimetričan, to jest daje prednost BiH u trgovini s EU-om, vlasti u Sarajevu su ranije nastojale to iskoristiti i za trgovinu s Hrvatskom nakon njezina ulaska u EU, što nanosi priličnu štetu hrvatskim izvoznicima, koji su, dok je Hrvatska bila u CEFTA-i, mogli izvoziti bez carina u sve zemlje te zone slobodne trgovine. Upravo zbog toga uvedeno je načelo tradicionalne trgovine kako zemlje koje uđu u EU ne bi trpjele štetu zbog promjene svoga statusa, piše Hina.

Na vrh