Evropski parlament usvojio Izvještaj o napretku BiH

16. Feb 2017. | 08:11 | NV
europski_parlament01

Evropski parlament jučer je na plenarnoj sjednici s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih zastupnika prihvatio Izvještaj o napretku BiH.

Kako je saopćeno iz Evropske narodne stranke, ovim izvještajem Parlament poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić – Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju svih triju naroda.

Međutim, Parlament također osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izborne komisije na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj, navodi se u saopćenju.

“Članstvo u EU jedini je način stabilizacije i prosperiteta ne samo za BiH već i  za ostale zemlje jugoistočne Europe, pa je stoga važno da BiH postane decentralizirana država i da svi konstitutivni narodi budu legitimno zastupljeni. Potrebno je ukloniti institucionalne neravnopravnosti i prepreke koje nameću nelegitimne predstavnike hrvatskog naroda u tijela vlasti”, rekla je, između ostalog, u svom izlaganju hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica.

Njezina kolegica Ivana Maletić istaknula je kako je „sretna što je Bosna i Hercegovina pred drugom fazom puta prema EU, a to je sticanje statusa države kandidatkinje“.

Izrazila je nadu kako će proces pripreme odgovora na pitanja iz upitnika, ali isto tako i analize odgovora EU komisije biti brz i učinkovit te da će, uz izmjenu Izbornog zakona i uspostavu mehanizma koordinacije BiH, najkasnije do kraja ove godine postati kandidatkinja za članstvo i brzo prijeći u treću fazu, a to su formalni pregovori.

“To je važno za modernizaciju i demokratizaciju države, za jačanje pravnog i političkog sustava u kojem se njeguju visoki standardi zaštite ljudskih prava, prava manjina i jednakopravnog sudjelovanja sva tri konstitutivna naroda u institucijama i procesima donošenja odluka u BiH”, kazala je Maletić.

Pozvala je Evropsku komisiju da što kvalitetnije i brže realizira provedbu IPA programa u svim područjima/komponentama.

“Evropski fond za strateška ulaganja također treba postati instrument poticanja privrednog rasta i stvaranja radnih mjesta u BiH”, kazala je Maletić.

U saopćenju iz Evropske pučke stranke navodi se kako je Izvještaju o napretku BiH prethodila žustra rasprava.

 

NV / Fena

Na vrh