Facebook Messenger kopira WhatsApp

Facebook je omogućio prijavu na svoj Messenger samo putem broja telefona, bez korisničkog računa na njihovoj društvenoj mreži

25. Jun 2015. | 22:28 | S.M
42975


Iz Facebooka stiže obavijest o novostima kojima ova društvena mreža želi dodatno popularizirati svoju platformu za razmjenu poruka – Facebook Messenger. Korisnici iz odabranih zemalja (Kanade, SAD-a, Perua i Venezuele) od sada će se na navedenu uslugu moći prijaviti bez da prije toga imaju otvoren Facebook korisnički račun. Istu mogućnost ostali će korisnici diljem svijeta dobiti nešto kasnije. Za prijavu na Messenger od sada je dovoljan samo broj telefona.

Ovim potezom Messenger se još više odvaja od svog prirodnog staništa – društvene mreže – i na tržištu se pozicionira kao još jedan alat za trenutnu razmjenu poruka, slika i videa. Novim načinom prijave, kao i svojom osnovnom svrhom, Messenger se sada sve više postavlja kao izravni konkurent ili zamjena WhatsAppu, aplikaciji koja je također u vlasništvu Facebooka.

Jedina razlika kod ovih aplikacija za sada je u tome što Messenger nudi razne dodatne opcije, dok je WhatsApp usmjeren na jednostavnost i brzinu komunikacije. No, zaista nije teško zamisliti budućnost u kojoj će se ove dvije aplikacije spojiti u jednu.

Facebook Messenger trenutno ima oko 600 miliona, dok WhatsApp bilježi više od 800 miliona korisnika.

Na vrh