FAO: Skočile cijene hrane u svijetu u oktobru

10. Nov 2016. | 22:29 | NV
loonie-consumer-costs-20160121

Cijene hrane u svijetu su u oktobru porasle, čime je nastavljen trend njihovog jačanja koji se bilježi od januara, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), dodajući da su se poboljšale perspektive vezano za globalnu proizvodnju žitarica, prenosi portal capital.ba.

FAO indeks cijena hrane, koji mjeri mjesečne promjene u korpi žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, porastao je u oktobru na 172,6 poena, što je za 0,7 posto više u odnosu na septembar i za 9,1 posto više u odnosu na oktobar prošle godine, prenosi agencija Reuters.

Održiva tražnja za sirom i puterom u Evropskoj uniji podigla je cijene mliječnih proizvoda za 3,8 posto na mjesečnom nivou, dok su cijene šećera porasle na vijest o manjoj proizvodnji u Brazilu i Indiji.

Slabija uvozna tražnja širom svijeta za palminim uljem je oborila cijene ulja, a slabiji apetit među kineskim uvoznicima za evropskim svinjskim mesom je spustio cijene mesa.

Cijene žitarica su u oktobru porasle, na mjesečnom nivou, za 1,0 posto, a FAO prognozira da će globalna proizvodnja pšenice ove godine biti za 1,5 posto veća nego 2015. godine

 

NV / foto cbc.ca

Oznake: >

Na vrh