Fenomenalna igra Džumhura nedovoljna za prolaz dalje

Meč protiv Grigora Dimitrova bio je prava provjera za našeg tenisera i ispit njegovih trenutnih mogućnosti. Nakon onoga što smo vidjeli možemo reći da je Džumhur bez ikakve sumnje ovaj ispit položio na igračkom, ali ne i na mentalnom planu. S jedne strane, pokazao je da se može nadigravati sa bugarskim teniserom i pobijediti ga u tom nadigravanju, dovesti sebe u pobjedonosnu situaciju i pred gotov meč, ali se ponovo u trenucima kada treba finiširati protivnika ispostavilo da nije mentalno zreo za takav poduhvat

18. Feb 2016. | 09:42 | A.D
54771

Upravo zbog toga Džumhuru je izmakla i potencijalno najveća pobjeda u dosadašnjem toku karijere. Džumhur je, kao i većinu mečeva protiv izrazito favoriziranih igrača započeo stegnuto i loše. Kasnio je na udarce, loše se namještao i dosta je griješio. Međutim, olakšavajuća okolnost je bila ta što je Dimitrov previše olako shvatio našeg tenisera i nije ga "dotukao" kada je imao priliku za to.

Džumhur se nakon olako izgubljenog servis gema i zaostatka od 3-0 opustio, zaigrao bolje, smirenije i taktički racionalnije.

Usporavao je ritam razmjena, kvalitetno napadao bekend paralelom i držao lopticu u igri dovoljno duboko i sve češće forsirajući Grigorov bekend koji Bugarina nikako nije slušao u prvom setu.

Nakon što je vratio brejk u sedmom gemu seta, Džumhur je osvojio i svoj naredni servis gem, a onda napravio još jedan brejk koji mu je donio servis za prvi set.

Džumhur je to iskoristio i odservirao za vodstvo od 1-0 u setovima. Džumhur se tu nije zaustavljao. Nastavio je i napravio brejk već u prvom gemu drugog seta. Nije ga zadržao, jer je njegov pad u intezitetu i dubini udaraca Grigor iskoristio i napravio ribrejk. Međutim, Džumhura to nije pokolebalo, jer je već u narednom gemu ponovo pronašao igru koja mu je donijela preokret i vodstvo u ovom meču, došao do 3 vezane brejk lopte i iskoristio treću za vodstvo od 2-1. Istina je da je Dimitrov u velikom dijelu meča izgleda loše, nestabilno, nekonstantno, ali kada god bi naš teniser barem za nijansu pao u igri i taktičkoj egzekuciji, Dimitrov bi to koristio i dolazio do poena. Zbog toga je Damirov glavni cilj morao biti da nastavi sa kvalitetnom igrom i ne odstupa od dobitne taktike, dubokih udaraca, produživanja razmjena bez nepotrebnih grešaka i iracionalnih poteza. Ali odstupio je.

Nakon što je potvrdio brejk za 3-1, Džumhur je naglo pao u igri, što je Dimitrov vidio kao odličnu priliku za preuzimanje kontrole nad mečom.

Dimitrov je izjednačio na 3-3, a nekoliko gemova kasnije kada je Džumhur servirao za ostanak u drugom setu napravio i novi brejk, koji mu je donio poravnanje u setovima od 1-1.

Tada je najveće pitanje bilo koliko dobro će Dimitrov nastaviti igrati, a koliko loše će se ovako propuštena prilika odraziti na našeg tenisera. Napravio je brejk na početku trećeg, zahvaljujući ponajviše Grigorovim katastrofalnim greškama, a onda je i potvrdio tu prednost. Nakon što je u 4. gemu propustio priliku za dupli brejk kada je imao 00-30 na servis Dimitrova, Bugarin je osvojio taj gem, a onda i napravio ribrejk za poravnanje od 3-3. Tada je bilo jasno da je Damir propustio previše dobrih prilika da ostvari trijumf u ovom meču, a Dimitrov je u naletu napravio i novi brejk, odservirao za meč i plasman u 1/4 finale turnira.

Bez obzira na Damirov poraz, jedan od udaraca koji posebno treba istaći bila je njegova bekend paralela. Fenomenalno izdanje ovog udarca kako u defanzivi, tako i u ofenzivi i kreiranju poena bila je od velike koristi našem teniseru kada bi želio promijeniti ili razbiti ritam protivniku, natjerati ga da se više kreće ili primorati ga da se brani. Bolju igru tokom čitavog meča nažalost nije uspio krunisati pobjedom, ali ovakva igra i mogućnost držanja egal ritma sa mnogo boljim igračima od sebe daju nadu da je pred našim teniserom itekako svijetla budućnost i izuzetno uspješna teniska karijera.

ATP Delray Beach 2R:
Damir Džumhur – Grigor Dimitrov 6-4, 4-6, 3-6

(Sport1.ba)

Na vrh