Ferguson: Moguće iznaći pravedno rješenje o Gradu Mostaru

Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson posjetio je danas Mostar gdje se sastao sa čelnicima gradskih odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Salemom Marićem i Damirom Džebom, saopćeno je iz britanskog Veleposlanstva

23. Mar 2016. | 16:01 | S.M
56534


Na ovim sastancima razgovaralo se o političkoj situaciji u Mostaru i posljedicama koje neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o Gradu Mostaru ima po stanovnike tog grada.

Veleposlanik Ferguson izjavio je kako je nakon razgovora s predstavnicima SDA i HDZ BiH u Mostaru uvjeren da je moguće iznaći pravedno i održivo rješenje za provedbu odluke Ustavnog suda BiH o Gradu Mostaru i podjelu određenih nadležnosti na način kojim se neće ugroziti jedinstvo grada ili podijeliti grad na etničkoj osnovi.

"Ali ovo zahtjeva znatno urgentnije i intenzivnije pregovore kako bi se unaprijedilo obostrano razumijevanje i postigao dogovor", ocjenio je Ferguson, dodajući kako se Mostaru mora pristupiti kao neovisnom pitanju bez da se vezuje za druga politička pitanja.

"Građani Mostara dovoljno su dugo čekali. Izbori se moraju održati kako bi grad najzad dobio priliku da okonča period dugogodišnje stagnacije i ostvari svoj potencijal", zaključio je britanski veleposlanik.

(Agencija FENA)

Na vrh