Bh. razglednica>>

Ferhadija obogaćuje raznolikost bh. kulturne baštine

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, povodom svečanog otvaranja Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci, izražava zadovoljstvo što je još jedan nacionalni spomenik u potpunosti rehabilitovan i rekonstruisan

9. May 2016. | 10:25 | Dž.A.
Ferhadija dzamija Banjaluka, Foto: Amir Basimamovic

Komisija se istovremeno zahvaljuje svima koji su podržavali i učestvovali u obnovi ovog sakralnog dobra koje pored svoje prvobitne namjene na jedinstven način obogaćuje raznolikost bh. kulturne baštine, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Komisija podsjeća da je u periodu od 2006. do 2007., uz pomoć sredstava iz Posebnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH, implemetirala projekt zaštite fragmenata Ferhadija džamije, u iznosu od 60.600 američkih dolara.

U okviru projekta, urađeno je dokumentovanje, evidentiranje i snimanje fragmenata džamije i za svaki fragment napravljen je identifikacioni karton. Na ovaj način, ukupno je identifikovano i snimljeno 2.270 fragmenata.

Uporedo s navedenim aktivnostima, provodila se i kampanja podizanja svijesti za učenike o značaju različitosti bh. kulturnog naslijeđa “Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe”. U okviru kampanje održana su predavanja u osam banjalučkih škola, a učestvovala su i djeca banjalučke regije koja žive u dijaspori.

U saopćenju se navodi da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 6. do 12. maja 2003. godine donijela Odluku o proglašenju “Područja i ostataka građevinske cjeline – Ferhad-pašine džamije (Ferhadije) u Banjoj Luci, sa Ferhad-pašinim turbetom, Turbetom Safi-kadune, Turbetom Ferhad-pašinih bajraktara, šadrvanom, džamijskim haremom, ogradnim zidovima i portalom nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine”.

 

(FENA)

Na vrh