Festival dječjeg jednominutnog filma u Banja Luci

22. Nov 2016. | 15:38 | NV
Sa  snimanja

Šesti festival jednominutnog filma za mlade, pod nazivom “Imate minut?”, predstaviće 30 filmova koje su u potpunosti osmislila i snimila djeca iz osnovnih škola iz Bijeljine, Bosanskog Petrovca, Dervente, Foče, Gradiške, Maglaja (Bočinje), Mostara (Blagaj), Prijedora i Živinica (Dubrave). Festival se održava 24. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac u Banja Luci, s početkom u 12 sati.

Pored djece autora, festivalu će prisustvovati oko 200 učenika s područja banjalučke opštine koji će tako dobiti priliku da pogledaju filmska ostvarenja svojih vršnjaka i čuju njihove poruke.

U okviru festivala djeca će imati priliku da se druže i da učestvuju u radionici o “Ciljevima održivog razvoja do 2030. godine” koja će im pružiti priliku da daju svoj doprinos UN-ovom procesu planiranja aktivnosti radi realizacije ovih ciljeva.

Festival organizuje Nevladina organizacija Genesis Project iz Banja Luke u partnerstvu s UNICEF-om. Tokom prethodne godine djeca su osmislila i snimila ukupno 100 filmova uz pomoć trenera iz Fondacije za kreativni razvoj, od kojih je u finale izabrano njih 30. Ovi mladi talenti  dobili su priliku da u jednoj filmskoj minuti izraze svoje stavove o pitanjima koja ih se tiču, kao što su „Svijet oko nas“, „Zajedno protiv nasilja i predrasuda“, „Želimo bolje sutra!“, itd.  Stručni žiri će odabrati pobjednike kojima će biti uručene simbolične nagrade.

Uz pomoć partnera,  ured UNICEF-a u Bosni i Hercegovini koristi metodologiju jednominutnih filmova   kao novi model aktivnog uključivanja djece u rješavanje pitanja koja ih se tiču. Ovakvi se jednominutni filmovi snimaju pod pokroviteljstvom UNICEF-a širom svijeta. Svake se godine održava i Međunarodni festival jednominutnog filma, na kojem su 2013. godine učestvovala i djeca iz BiH. Učenica iz Posušja, Ivana Šušnjar, tada je za svoj film „Moj put” nagrađena jednom od glavnih nagrada.

Radionice koje su rezultirale jednominutnim filmovima dio su UNICEF-ove komponente  u provedbi projekta „Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji finansira Evropska unija u iznosu od 7 miliona eura, dok je sredstva u iznosu od 1.1 miliona eura osigurao UNHCR, ujedno i vodeća agencija u provedbi projekta. U implementaciji projekta učestvuje sedam partnera, uključujući i UNICEF.

Projektne aktivnosti, među kojima i radionice jednominutnih filmova, provode se u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice, s ciljem da pomogne najmanje 2.400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u BiH u pronalaženju rješenja za društvene izazove s kojima se svakodnevno susreću.  i Osnovni cilj komponente projekta, poznatog i pod sloganom „Moje mjesto pod suncem”,  koju sprovodi UNICEF u saradnji s partnerima je da, kroz različite aktivnosti, osigura socijalnu inkluziju ugrožene djece iz interno raseljenih i povratničkih porodica te djece iz drugih ranjivih kategorija, kao što su djeca sa smetnjama u razvoju te djeca koja žive u teškim socio-ekonomskim uvjetima.

Osim toga, svrha projekta je i jačanje kapaciteta i angažmana vlasti na lokalnom nivou kako bi socijalna inkluzija postala dio općinskih razvojnih planova.

 

NV

Na vrh