Festival književnosti Bookstan od 25. do 28. jula

Izdavačka kuća Buybook povodom obilježavanja 20 godina rada organizirat će od 25. do 28. jula Bookstan, internacionalni festival književnosti koji će svake godine u Sarajevu okupljati najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore i autorice

7. Jul 2016. | 13:33 | Dž.A.
knjige

Kurator prvog izdanja festivala bit će bosanskohercegovački i internacionalni književnik Aleksandar Hemon koji je odabrao moto “No East, No West” kao centralnu temu Festivala. Zahvaljujući Hemonu i saradnji sa Buybookom u Sarajevo će stići prestižni autori, agenti, kritičari i urednici.

U centralnom programu Festivala bit će predstavljeni Mona Eltahawi, John Freemana, Rabih Alameddine, Kamila Shamsie, Rawi Hage i Amila Buturović. Zemlja u fokusu će biti Turska s autorima Ece Temelkuran i Mariom Levijem. U regionalnom programu autore će predstaviti izdavači Fraktura iz Zagreba, Buka iz Beograda i Dobra knjiga iz Sarajeva, a Buybook će promovirati niz bh. autora i autorica čije je naslove objavio u vlastitom izdanju.

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare/ke, kao i specijalni mini sajam knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača.

Realizaciju prvog Bookstana podržali su Ministarstvo kulture i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fond Otvoreno društvo BiH, Goethe-Institut, Turski kulturni centar Sarajevo, Ambasada Republike Turske, Ambasada Kanade, Igepa i Dobra knjiga Sarajevo i drugi partneri, saopšteno je iz IK Buybook.

 

(FENA)

Na vrh