FIBA o Saniju Čampari: Vođa tima koji se ne boji odgovornosti

30. Jul 2017. | 14:59 | NV
campara1

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH savladala je Francusku u prvom kolu U18 Eurobasketa u Slovačkoj rezultatom 66:65. Od toga 32 poena postigao je 18-godišnji Sani Čampara.

Zvanična stranica FIBA-e raspisala se o reprezentaciji BiH i Čampari. Podsjećaju da je BiH 2015. godine bila evropski prvak u U16 kategoriji. Jučer su pobijedili aktuelnog evropskog prvaka, piše agencija Patria.

Kako se navodi u tekstu FIBA-e, nakon 40 minuta buntovne igre nije bilo sumnje ko je igrač utakmice i ko je doveo BiH od pobjede.

“Očekivali smo intenzivnu utakmicu jer je Francuska jako dobar tim, i dali smo sve od sebe da ih pobijedimo. Mislim da je bolje početi turnir s ovakvom igrom i jako smo zadovoljni pobjedom”, rekao je raspoloženi Čampara nakon utakmice.

Mladi košarkaš nije krio ni riječi zahvalnosti svojim saigračima koji su mu vjerovali i davali lopte. Kaže da igrajući s njima može se samo dalje razvijati.

Proces rasta svakog igrača je i preuzimanje odgovornosti, a toga je svjestan i Čampara koji ne bježi od vodeće uloge u timu zajedno sa Njegošem Sikirašem nakon što se vrhunski talenat Džanan Musa pridružio A selekciji.

“Džanan je naš najbolji igrač, bio je vođa generacije rođene 1999. godine, a sada bez njega mislim da Njegoš i ja moramo voditi naše momke kroz igru i dati im podršku jer je za neke od ovih momaka ovo prvo Evropsko prvenstvo.”

FIBA podsjeća da su Musa, Sikiraš i Čampara odigrali ključnu ulogu u vođenju tima do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2015. godine. Tada je zlatne momke u Sarajevu dočekalo više od 50.000 stanovnika. Čampara kaže da to nikada neće zaboraviti.

“Nisam siguran da li možemo postići isti rezultat, ali sigurno možemo dati sve od sebe i pokušati se barem približiti, jer to je bilo nešto posebno. Košarka je rasla te godine u BiH i ako opet to učinimo mislim da možemo stvoriti nešto posebno u budućnosti.”

Vrhunski rezultati s reprezentacijom razlog su što je Čampara prošle godine potpisao ugovor sa Real Madridom.

“Ovaj sam transfer napravio zbog svojih nastupa s nacionalnim timom. Čast mi je igrati sa moju zemlju i nadam se da ću to raditi još godinama”, zaključio je Čampara.

Naši momci večeras igraju utakmicu s domaćinom Slovačkom.

campara2

NV / NAP

Na vrh