Finaliziraju se unutrašnji radovi u Ferhadija džamiji

Ferhadija džamija u Banja Luci posljednjih dana vraća svoj nekadašnji izgled, a izvode se završni unutrašnji radovi. Uređenje harema džamije je završeno, a oslikana je i centralna kupola

15. May 2015. | 19:51 | D.R
40822


Postavlja se centralni luster kao i mali lusteri na ostalim kupolama. Njeno otvaranje planirano je za ljeto 2015. godine.

Podsjećamo, Ferhat-pašina džamija srušena je do temelja 7. maja 1993. godine nakon 414 godina postojanja. Njeni ostaci odvezeni su na deponiju smeća. Džamija Ferhadija bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Njenu obnovu pokrenuo je Rijaset Islamske zajednice u BiH 2001. godine gdje je prilikom pokušaja grupe vjernika da polože kamen temeljac za izgradnju džamije Ferhadije u Banjoj Luci, više stotina srpskih ekstremista spriječilo taj čin te je u eskalaciji etničkog nasilja nezabilježenog od okončanja rata u BiH, smrtno stradala jedna osoba, a desetine zadobile povrede.

Ferhadija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja iz osmanskog perioda, zbog čega je bila uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Jedan od najvećih donatora bila je TIKA (Turska državna agencija za međunarodnu saradnju i razvoj), kao i brojni pojedinačni donatori, pojedinci i vjernici.

Upravo je 7. maj nakon završetka agresije na BiH proglašen Danom džamija.

(Agencija NAP)

Na vrh