Fišo: Obaveza Ministarstva da vodi računa o spomen-obilježjima šehida

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo primio je bivše borce 4. bataljona 9. Brdske brigade Armije RBiH, komandanta Fikreta Hasića, zlatnog ljiljana Ifeta Husejnovića i predstavnike Mjesne zajednice Bukovica

6. Aug 2015. | 10:03 | S.K
44936

Tema ovog sastanka je bila održavanje Šehidskog mezarja Mokrine u općini Hadžići, kao i renoviranje i održavanje Centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima u Bukovici, u općini Kiseljak, na kojem su upisana imena 88 šehida koji su bili pripadnici 4. bataljona 9. Brdske brigade. 

Ta brigada je bila prva organizovana formacija Armije BiH koja je pružila prvi otpor agresoru na teritoriji hadžićke općine. 

Učestvovala je u svim značajnim bitkama od Koščana, Igmana, Treskavice, Bjelašnice, Kreševa, Kiseljaka i Ilidže. 

Predstavnici MZ Bukovica su upoznali ministra Fišu da je za potrebe izgradnje autoputa, džematski odbor ove mjesne zajednice ustupio bez nakande zemljište i dozvolio uklanjanje ograde u dužini od 100 metara na lokalitetu oko Centralnog spomen-bilježja šehidima. 

Oni su tom prilikom zatražili finansijsku pomoć Ministarstva za boračka pitanja kako bi se ta ograda ponovo postavila i spriječilo oštećenje spomen-ploče. 

Ministar Fišo je istakao da je obaveza Minstarstva za boračka pitanja da vodi računa o tim spomen-obilježjima, te da će u skladu s finansijskim mogućnostima biti planirana sredstva za njihovo renoviranje i održavanje. 

Najavio je da će naredne sedmice sa saradnicima obići taj lokalitet kao i mezarje u Mokrinama, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Na vrh