Francuska: Novi pokušaji masovnog upada imigranata u luku Calais

Oko 250 bespravnih imigranata je pokušalo u srijedu popeti se na kamione, stigavši u luku Calais (na sjeveru Francuske), da bi ušli u Veliku Britaniju, prije nego što su ih rastjerale snage reda, saznaje se iz prefekture

17. Sep 2014. | 16:25 | S.M
28709


Radi se o trećoj srijedi zaredom kako je zabilježen pokušaj masovnog upada, zabilježile su vlasti i novinari agencije AFP.

Prema prefekturi, imigranti su se okupili u luci sredinom jutra s "čvrstom željom da nasilu uđu u kamione i pristupe zoni luke" Calais.

Oko 12.15 sati (10.15 po srednjoevropskom vremenu) jedan je pao prilikom pokušaja da se ubaci u kamion i lakše je povrijedio glavu, nakon što je udario u sigurnosnu ogradu.

Prema prefkturi, stotinjak bespravnih imigranata je htjelo spriječiti evakuaciju povrijeđenog u ambulantno vozilo, što je dovelo do intervencije snaga reda.

Imigranti su tražili da se otvori ograda da bi pristupili zoni kontrole kamiona i tereta i bacali su kamenje na policajce, koji su odgovorili suzavcem, saopćila je prefektura.

Situacija se smirila oko 13.00 sati, dodao je isti izvor.

Oko 1.400 do 1.500 bespravnih imigranata, prema francuskim vlastima, uglavnom porijeklom iz Sudana i Eritreje, trenutno se nalazi u Calaisu i okolini u nadi da će stići u Veliku Britaniju i tražiti tamo azil, prelazeći La Manche.

(Agencija FENA)

Na vrh