Francuzi bombardirali uporište ISIS-a, sve mete uništene

Francuske zračne snage sinoć su bombardirale sirijski grad Raqqu, uporište Islamske države. "Sve mete su uništene", rekao je savjetnik francuskog ministra obrane, prenosi CNN

16. Nov 2015. | 09:11 | A.D
49979

"Napad…koji je uključivao 10 mlaznih lovaca izveden je istovremeno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana. Bačeno je dvadeset bombi", stoji u saopćenju koje je poslalo francusko Ministarstvo obrane.

Operacija koja je izvedena u koordinaciji s američkim snagama, pogodila je komandno središte za regrutaciju džihadista, skladište streljiva i logor za obuku boraca, rečeno je u saopćenju.

Djelatnik francuskog Ministarstva obrane kazao je za Associated Press kako su napadi bili "masovni" i da su uništena dva položaja ISIS-a u Raqqi.

"Uništeno je komandno sjedište ISIS-a, džihadistički centar za regrutaciju i skladište oružja i municije. U drugom velikom napadu uništen je teroristički kamp za obuku", kazao je djelatnik.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je, govoreći na summitu G20, kazao da su francuski napadi u Siriji akt samoobrane.

"Francuska je kazala da, budući da je primila prijetnje ISIS-a i da je napadnuta od strane ISIS-a, će reagirati u okviru samoobrane. To je ono što smo danas napravili zračnim napadima u Raqqi", kazao je.

Francuski nosač aviona Charles De Gaulle priprema se za put prema Perzijskom zalivu, što znači da bi uskoro moglo uslijediti još više francuskih napada u Siriji.

Teroristi Islamske države saopćili su da u napadima nitko nije stradao te da su Francuzi uz pomoć američkih snaga pogodili napuštene lokacije.

(Agencija FENA)

Na vrh