Frljić: Hrvatska predsjednica bi trebala posjetiti Ahmiće

17. Jan 2018. | 17:13 | NV
frljic

Jedan od vodećih regionalnih pozorišnih reditelja Oliver Frljić komentarišući za N1 televiziju službenu posjetu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović BiH kazao je da bi hrvatska predsjednica trebala posjetiti selo Ahmiće kod Viteza u kojem su pripadnici HVO-a 1993. godine počinili jedan od najtežih ratnih zločina prema bošnjačkom stanovništvu.

Frljić je kazao i kako hrvatska predsjednica nije baš zadovoljna „titulom“ kraljica Balkana, kako su je nazvale majke iz Srebrenice.

“Predsjednici je jako teško pala ta titula jer očito Balkan u njezinoj imaginaciji predstavlja isključivo nešto negativno. Da je podsjetim da je Balkan kolijevka zapadnoevropske civilizacije, ako je slučajno zaboravila. Mislim da nikad nije bila iskrena o politici prema BiH, zastupala je interese jednog naroda. Vidio sam plan posjete, da ide i u Novu Bilu. Ja sam od tamo, rođen sam u Travniku, mogu joj reći da su Ahmići četiri, pet kilometara udaljeni pa bi mogla svratiti i tamo”, poručio je Frljić.

Dodao je i kako je BiH zarobljena Daytonskim mirovnim sporazumom, te da su Hrvati u BiH žrtve politike HDZ-a i službenog Zagreba.

“BiH je jako žilava, preživjela je i rat gdje su se i srpska i hrvatska strana potrudile rasturiti BiH. Mislim da je problem Daytonski sporazum, on normalizira nenormalno stanje – dva entiteta su neodrživa. Postojanjem Republike Srpske kao entiteta se na neki način nagradio jedan dio zločina u tom ratu. I hrvatski narod u BiH je žrtva politike HDZ-a i službenog Zagreba. Taj narod nikad nije samostalno odlučivao. Oni jesu neka tampon zona i instrument interesa Zagreba, ali žive u jednoj drugoj državi i trebali bi svoj suživot graditi primarno s ljudima s kojima žive u toj državi”, kazao je Oliver Frljić.

 

NV / NAP

Na vrh