Frontal: Razvoj svijeta online medija i društvenih mreža u BiH kroz spezijalizovanu obuku za blogere

2. Feb 2018. | 18:01 | NV
Frontal Blog Challenge

Internet portal Frontal, u saradnji sa partnerima, organizovao je specijalizovanu besplatnu obuku za blogere – aktiviste iz nevladinog sektora, ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine koji se bave društveno – odgovornim temama, studente i neafirmisane, manje, lokalne online medije u Bosni Hercegovini, koja je završena jučer u Sarajevu ceremonijom dodjele priznanja najuspješnijim učesnicima #FrontalBlogChallenge.

O građanskom i političkom aktivizmu na internetu i društvenim mrežama, stvaranju viralnog sadržaja, PR krizama i njihovom rješavanju, blogu i profitu, affiliate i content marketingu, SEO i web analitici tokom dva modula, koji su održani na Kozari i Jahorini u oktobru i decembru, govorili su najeminentniji stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i regije, kao i neki od najpoznatijih blogera, koji su polaznicima prenijeli svoja znanja i iskustva. Polaznici su bili u prilici da saznaju kako nastaju i kako se riješavaju PR krize, kako se stvara sadržaj od kog može da se profitira te postoji li jedinstven recept za postizanje viralnosti u svijetu društvenih mreža.

Pobjednik Frontal Blog Challeng-a, prema kriterijumima čitanost, interakcija sa drugim blogerima, broj tekstova, te prisustvo na dva trodnevna modula, je Denis Čarkadžić, čovjek koji smatra da je jedina svrha tekstova na njegovom blogu da, “barem na kratko, natjeraju ljude da misle svojom glavom”.

“Želim da se zahvalim nositeljima projekta #FrontalBlogChallenge na ukazanoj prilici da se priključim i aktivo učestvujem u ovom projektu i tako proširim svoje znanje, te na kraju dobijem priliku da u javnom prostoru, bez bilo kakvih ograničenja od strane uredništva portala Frontal, kažem ono što mislim i smatram da trebam reći. Meni lično bitno je naglasiti da je ovaj projekat, između ostalog, pokazao i dokazao da ljudi iz svih krajeva BIH, kada se nađu u normalnom okruženju i atmosferi lišenoj fabrikovane mržnje, ne samo da mogu funkcionisati kao jedan veliki i jak tim već da u tom radu i druženju uživaju odmarajući se tako od svakodnevnog bombardovanja tvrdnjama i “dokazima” da tako nešto nije moguće. Pored stručnog dijela ovog projekta, mislim da je to njegova velika vrijednost koja može i treba da bude putokaz,” izjavio je Čarkadžić.

Drugo mjesto na #FrontalBlogChallenge osvojila je Marija Herceg iz Ljubuškog, a treće Dušica Stevanović iz Banja Luke, svaka specifična po svom stilu pisanja.

Glavni predavač i mentor na projektu bio je Dragan Varagić – bloger, internet strateg i konsultant, te vodeći regionalni stručnjak u svijetu internet savjetovanja u primjeni interneta u promotivne ali i poslovne svrhe. Varagić je uputio polaznike kako se pokreće blog i kako već postojeći unaprijediti i iskoristiti puni potencijal bloga za promociju različitih aktivnosti.

Projekat Frontal Blog Challenge podržala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

 

NV

Na vrh