FTV prekida saradnju s BHRT-om zbog imenovanja Tvrtka Milovića

15. Mar 2018. | 21:15 | NV
tvrtko(1)

Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV Federacije BiH danas su Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru Belminu Karamehmedoviću uputili dopis o prekidu saradnje u pojedinim programskim  segmentima.

U dopisu se navodi:

“Radio-televizija Federacije BiH ima odličnu saradnju s ostalim radio-televizijskim kućama u sistemu javnog emitiranja Bosne i Hercegovine. Posebno nam je značajna  saradnja koju u realizaciji programskih sadržaja ostvarujemo s BHRT-om, kao radio-televizijskom kućom na državnom nivou.

Međutim, postoji crta ispod koje ne možemo ići, a to je vrijeđanje djece žrtava rata, govor mržnje te pozivanje na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti.

Uz čuđenje kako je osoba tog profila mogla biti imenovana na funkciju u Javnom servisu Bosne i Hercegovine, Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije Federacije BiH odlučili su do daljnjeg suspendirati svaku saradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njezinom čelu Tvrtko Milović.

Plašimo se da je ovim imenovanjem započela operacija etničke podjele javnog radio-televizijskoga servisa u našoj zemlji. Ovi planovi posebno su bli izraženi u pokušajima HDZ-a i SBB-a da nametnu prinudnu političku upravu nad našom kućom koja bi provela zahtjeve HDZ-a za njezinom etničkom podjelom”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, Tvrtko Milović je prije nekoliko dana imenovan za urednika Dokumentarnog programa na BHRT-u, a njegov govor mržnje bio je tema i kada je bio kandidat za direktora ove medijske kuće.

milovic1

NV / NAP

Na vrh