FUCZ: U Zenici i Sarajevu i dalje na snazi "pripravnost" zbog zagađenja zraka

U Zenici i Sarajevu i dalje je na snazi proglašenje epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku stepena "pripravnost"

26. Dec 2015. | 10:41 | S.M
52024


Na osnovu podataka o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i nepovoljnih meteoroloških uslova koji pogoduju pogoršanju kvaliteta zraka, a u skladu sa Operativnim planom interventnih mjera Grada Zenica za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, i dalje je na snazi proglašenje epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku stepena „pripravnost“, navedeno je u izzvještaju FUCZ.

Također je i u Kantonu Sarajevu zbog zagađenosti zraka i dalje na snazi epizoda „pripravnosti“ i nadležne institucije poduzimaju mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac je kičer od 19.15 do 20.00 sati u mjestu Revenik imala intervenciju na zapaljenoj trafostanici. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Gradačac jučer je , Tuzlanski kanton, jučer je je imalo intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju i voćnjaku u naselju Mionice. Požar su do dolaska DVD-a lokalizovali mještani.

Također je i ekipa PVJ Tuzla imala tri intervencije na gašenju požara i to požar na smeću u ul. Husinskih rudara i dva požara na niskom rastinju u naseljima Moluhe i Šićki Brod. Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

U selu Skroze, općina Zavidovići, izbio je požar u pomoćnom objektu (šupa) u kojem se nalazila drva za ogrjev, a uzrok je nepažnja pri loženju vatre. Šupa je izgorjela i pričinjena je veća materijalna šteta na šupi, bez povrijeđenih osoba. Požar je ugašen. Gorila su i tri kontejnera u gradu, a požari su ugašeni.

Jučer je u 20.00 sati ispred UO "Šadrvan"u mjestu Jelah, općina Tešanj, došlo do zapaljenja putničkog vozila marke "golf-IV", iz Tešnja, gdje je pričinjena materijalna šteta bez povrijeđenih osoba. Požar je lokalizovan.

I u selu Mekiš izbio je požar na dimnjaku kuće i pričinjena je manja materijalna šteta bez povrijeđenih lica.

U Mjesnoj zajednici Moštre, općina Visoko, gorio je dimnjak na kući. Pričinjena je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih osoba.

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo je imala šest manjih intervencija, jedna na gašenju manjeg požara u magacinu, jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka i četiri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru.

U protekla 24 sata KOC Tuzla je zaprimio dvije prijave NUS-a na području Grada Tuzla, u naselju Šićki Brod (ručna bomba 2 kom. na imanju TB) i više komada raznog NUS-a kod KDZ tima MUP-a TK.

Također je jučer zaprimljena informacija o pronalasku NUS-a u 09.15 sati na lokalitetu Pazarića, općina Hadžići.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će prijavljeni NUS preuzeti u narednom periodu, saopćila je Federalna uprava civilne zaštite.

Na vrh