Galerija “Zvono”: Postavka fotografija sa snimanja filma “Vodič kroz crnu rupu“

12. Aug 2017. | 08:46 | NV
Sule_Foto Lorena Martinez

Povodom svjetske premijere filma “Vodič kroz crnu rupu“ u režiji Zlatka Pranjića i Aleksandra Nikolića u Takmičarskom programu dokumentarnog filma 23. Sarajevo film festivala, u galeriji Zvono biće upriličena postavka fotografija sa snimanja filma i slike Suada Arnautovića Sule, kome je film i posvećen. Uz izložbu posjetitelji “Zvona” imaće priliku pogledati šestominutni video na kom Sule recituje poeziju.

U filmu srećemo Suleta koji je pjesnik, umjetnik i posljednji boem na londonskom Portobello Roadu. Njegov najveći san je da se jednog dana vrati u svoj voljeni rodni grad Banja Luku, ali sam sebe neprekidno sabotira u pokušajima da ostvari taj cilj. U dubini duše Sule je svjestan da zapravo treba da izgladi odnose sa sinom. Savršena prilika za to mu se ukazuje kada bh. ambasada u Londonu ponudi da organizuje izložbu njegovih slika pod naslovom “Vodič kroz crnu rupu”. Datum izložbe je utvrđen, ali slike još nisu gotove, i Suletu je jasno da mora odbaciti vlastite poroke.

Sule je pet godina radio na seriji od četiri slike “Vodič kroz crnu rupu“ (koje će biti izložene u “Zvonu”), vjerujući da će ga crna rupa koju je stvarao na svojim platnima konačno dovesti do svjetla. Film i fotografije predstavljaju život jednog pjesnika koji djeluje van kanona, usamljen, zaboravljen i izmješten iz vlastitog jezika i zemlje. U Suletovom slučaju, poezija je zavjet ljubavi prema životu, u životu kog je posvetio umjetnosti koja ga je nerijetko vodila u osamu.

Juraj Mravec, Agata Žukowska, Aleksandar Nikolić i Lorena Martinez su autori/ce koji potpisuju fotografije koje će biti postavljene u “Zvonu”.

U duhu izmijenjene dinamike grada tokom Sarajevo Film Festivala, izložba se otvora u ponoć, sa subote na nedjelju, tj. 12. avgusta u ponoć u galeriji “Zvono”.

Na otvaranju će biti prisutni reditelj Zlatko Pranjić i pjesnik i slikar Suad Arnautović Sule.

 

NV

Na vrh