Gari Kasparov pozvao na bojkot fudbalskog Svjetskog prvenstva u Rusiji

1. Apr 2018. | 18:52 | NV
Garry Kasparov, chairman of Human Rights Foundation's International Council, testifies before the Senate Foreign Relations Committee on Russian aggression in Eastern Europe on March 4, 2015  on Capitol Hill in Washington, DC. AFP PHOTO/MANDEL NGAN

Bivši šahovski prvak svijeta i ruski opozicioni političar Gari Kasparov zatražio je diplomatski bojkot Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se ovog ljeta održava u Rusiji, prenosi njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Uskratimo Putinu slavu do koje mu je toliko stalo i to tako da se zapadni diplomati drže podalje od Svjetskog prvenstva u fudbalu”, zatražio je Kasparov u intervjuu za Frankfurter Allegemeine Zeitung, prenosi BHRT.

Bivši šahovski prvak svijeta smatra da ovakvi međunarodni sportski događaji uz prisustvo svjetskih državnika Putinu daju legitimaciju za ekspanzionističku i agresivnu politiku.

“Putin je okupirao Krim u trenutku dok je još bio ohrabren Olimpijskim igrama u Sočiju. Ako mu na Svjetskom prvenstvu uskratimo ovakav uzlet i hranjenje samopouzdanja to neće biti samo simbolični čin. Time će se Putinu dati do znanja da je svijet budan i da će se u budućnosti ruski napadi tolerisati samo na sportskom terenu”, rekao je Kasparov.

Trenutno su Velika Britanija i Island, zbog napada na bivšeg agenta Sergeja Skripalja u Londonu, najavile da neće slati diplomate na utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Australija također razmatra ovakav potez.

Kasparav je dodao da je kao sportista protiv bojkota samog prvenstva, ali da je u potpunosti za “bojkot režima”.

 

NV / NAP

Na vrh