Generacija FK Sarajevo 1966./67. za "Šestoaprilsku nagradu"

Fudbalski klub Sarajevo kandidirao je prvu svoju šampionsku generaciju 1966./67. za dobivanje "Šestoaprilske nagrade" Grada Sarajeva

12. Feb 2015. | 13:33 | S.K
36305

Ova generacija u navedenoj takmičarskoj sezoni u Prvoj jugoslovenskoj ligi po prvi put donijela je naslov prvaka bivše države u Bosnu i Hercegovinu.

“Uzimajući u obzir izuzetan kvalitet tadašnjeg takmičenja, te činjenicu da su igrači Sarajeva i pored velike konkurencije uspjeli ostvariti zapažen rezultat, historijski za nogomet u gradu Sarajevu, ali i za bosanskohercegovački nogomet, smatramo da prva šampionska generacija FK Sarajevo 1966./67. itekako zaslužuje biti osvajač "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva"”, saopćeno je iz FK Sarajevo.

Iz kluba posjećaju da je u spomenutoj sezoni s ukupno 42 osvojena boda i učinkom od 18 pobjeda, šest remija i šest poraza osvojilo prvu titulu prvaka Jugoslavije, kada su igrači Bordo kluba iza sebe ostavili zagrebački Dinamo sa 40 bodova i Partizan sa 38 bodova. Nijedan dotadašnji jugoslavenski šampion u nogometu  nije tako vladao u prvenstvu kao Sarajevo te godine, koje je od 30 odigranih kola, 25 provelo na čelnoj poziciji tabele.

“"Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva" ova fantastična generacija FK Sarajevo dobila bi zasluženo priznanje, uzimajući u obzir neizmjeran doprinos popularizaciji sporta u gradu Sarajevu, te samog grada u bivšoj državi, ali i širom starog kontinenta. Vrijedi istaći, nakon osvajanja šampionske titule u sezoni 1966./67., Sarajevo je na Olimpijski stadion "Asim Ferhatović-Hase" dovelo jedan od najvećih klubova u Evropi, slavni engleski Manchester United, sa kojim je meč pratilo i više od 40.000 gledalaca”, navodi se u saopćenju.

Na vrh