General Kovač: Osim Srebrenice, bilo je još manje poznatih zločina tokom rata u BiH

Vojni vještak odbrane Mitar Kovač potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da su srpske snage u julu 1995. počinile “masovni zločin” nad Bošnjacima

19. Nov 2015. | 19:04 | D.R
50190


Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok, međutim, nije precizirao koje su tačno srpske snage počinile zločin nad srebreničkim Bošnjacima.

Pozvan od tužioca Adama Webera da navede primjer zločina nad Bošnjacima, general Kovač je odgovorio: “Masovni zločin u Srebrenici… Bilo je još manje poznatih zločina tokom rata.”

Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka nakon zauzimanja te enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN) 11. jula 1995. godine.

Na tvrdnju zastupnika optužbe da su “hiljade civila ubijene u Sarajevu”, Kovač je uzvratio konstatacijom da “postoje različite brojke” o bošnjačkim i srpskim žrtvama u gradu.

“Ukupno je stradalo 10.400 civila u Sarajevu – i Bošnjaka i Srba”, ustvrdio je Kovač, preciziravši da je “na sarajevskom ratištu stradalo 5.500 bošnjačkih vojnika i 2.700 srpskih vojnika” i da to znači da je “bilo zločina”.

Tužilac Weber dokazivao je, pozivajući se na dokumente, da je Vojska Republike Srpske (VRS) držala Sarajevo “u opsadi… da bi primorala neprijatelja da kapitulira”.

Mladićev vještak, međutim, ostao je pri iskazu da je VRS držala Sarajevo “u blokadi” koja je bila “vojno legitimna”.

“Razlika je u tome što blokada ne prisiljava one unutra da napuste grad. To je legitimna vojna radnja, koju preduzimaju sve vojske”.

Kovač je kazao i da je “netačna” tužiočeva sugestija da su srpski snajperisti nastojali da “rašire strah” među civilima u Sarajevu.

Optužnica tereti generala Mladića i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Kovač je ostao i pri navodu iz svog ekspertskog izvještaja da su odgovornost za stradanje civila u Sarajevu snosile tamošnje vlasti i oružane snage, koje ih nisu sklonile iz zone borbi, na šta su bile obavezne po međunarodnom i ratnom pravu.

Upitan na koji su način građani koji su izašli na ulice u potrazi za vodom bili neodgovorni, Kovač nije odgovorio direktno, ali je ponavljao da je njegova primjedba ograničena na civile na samoj liniji fronta.

Tužilac Weber citirao je riječi Mladića da će granatirati Sarajevo dok ne “izludi” one koji su u gradu, a vojni vještak je prokomentarisao da je to “pežorativni izraz za neutralisanje ljudi koji se brane, klasično neutralisanje cilja”.

Pošto ga je zastupnik optužbe podsjetio da je prvi i sveobuhvatni ratni cilj, koji je Skupština RS-a proklamirala u maju 1992., bilo razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata, Kovač je rekao:

“Početne formacije naoružanog naroda razdvojile su narode, a vojske su zatekle takvo stanje.”

Na tužiočevu tvrdnju, zasnovanu na dokumentima da je VRS “osvajala teritorije silom”, svjedok je uzvratio da su “sve tri vojske osvajale silom u tom građanskom ratu”.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, kao i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ispitivanje vojnog vještaka Tužilaštvo će okončati iduće nedjelje, nakon što u ponedjeljak, 23. novembra, iskaz da drugi svjedok odbrane.

(Agencija FENA)

Na vrh