Genjac: Protivimo se izgradnji Pelješkog mosta, jer Hrvatska krši međunarodne konvencije

5. Aug 2017. | 16:56 | NV
halid(1)

Povodom najavljenje izgradnje Pelješkog mosta, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac održao je vanrednu konferenciju za medije, piše agencija Patria.

Genjac je istakao kako je stav BiH da se problem riješi međusobnim dogovorom dvije države, i da je od 2007. godine, za to bilo sasvim dovoljno vremena, ali da će BiH, u slučaju da se ne postigne dogovor, biti primorana svoje pravo zatražiti pred relevantnim međunarodnim sudovima.

On je kazao da je zvaničan stav Predsjedništva BiH usvojen 17. oktobra 2007. godine taj da se BiH protivi bilo kakvoj izgradnji sve dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za određivanje morske granične linije između BiH i Hrvatske.

Genjac je istakao kako predstavnici ministarstava i različitih ekspertnih grupa mogu razgovarati o tome, ali da niko bez saglasnosti Predsjedništva BiH nema pravo potpisati bilo kakav sporazum vezan za izgradnju Pelješkog mosta.

Halid Genjac je poručio kako su netačne tvrdnje da se radi o izgradnji mosta na hrvatskom teritoriju, jer to nije hrvatski teritorij nego međunarodne vode.

“Morske vode ispod Pelješkog mosta nisu hrvatske niti unutrašnje vode, već međunarodne vode koje se protežu od teritorijalnih voda BiH do otvorenog mora. Izgradnjom mosta bi se blokirala  jedina pomorska veza BiH, i BiH bi se pretvorila u kopnom zaključanu državu, a odsjecanjem od međunarodnih voda država bi bila spriječena da ostvaruje prava koja joj pripadaju kao pomorskoj državi”, poručio je Genjac.

“Hrvatska permanentno obmanjuje javnost i institucije UN-a i EU-a, navodeći neistinite tvrdnje kako ima saglasnost bh. strane i kako gradi Most na svom teritoriju. Hrvatska tretira vode suprotno UN konvencijama o pravima mora. Sasvim je jasno da BiH ima pravo na priključni koridor”, kaže Genjac.

Isakako je i kako će SDA podržati sve institucije BiH u izgradnji dobrih međusobnih odnosa, ali da su odnosi mogući isključivo kroz poštivanje međunarodnih konvencija.

“Želim istaći da će SDA u pripremljenom pismu sve evropske parlamentarce upoznati sa navedenih činjenicama. Zamolit ćemo ih za revidiranje odluke Evropske komisije o izdvajanju novca za izgradnju mosta. Shvatili smo ovo na vrijeme, kada je donesena odluka Evropske komisije o izdvajanju novčanih sredstava za izgradnju mosta. Bilo je potrebno prikupiti dosta dokumentacije. Uvijek je bolje reagovati ranije, ali nije kasno sve dok se ne raspiše tender o izgradnji”, rekao je Halid Genjac.

Genjac je zaključio kako je stav Predsjedništva BiH o protivljenu izgradnje Pelješkog mosta dok se ne utvrdi linija razgraničenja  jedinstven.

 

NV / NAP

Na vrh