Gjenero: Trilaterala u Mostaru ne donosi ništa dobro za BiH, Hrvatska se stavlja u nezgodan položaj

5. Mar 2018. | 14:34 | NV
davor gjenero(1)

Članovi Predsjedništva BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, održat će u utorak trilateralni sastanak u Mostaru.

Sastanak članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića s Vučićem i Grabar-Kitarović planiran je za 12 sati u Čovićevom uredu.

Politolog i nezavisni politički konsultant Davor Gjenero kaže za novinsku agenciju Patria da nije previše sretan zbog sutrašnje trilaterale, a ne misli da zbog susreta treba biti sretna i Bosna i Hercegovina.

“Bojim se da bi se ovdje između Vučića i Čovića predsjednica Grabar-Kitarović mogla naći u prilično neugodnoj situaciji”, kaže Gjenero, podsjećajući da je agenda koju zastupaju Vučić i Čović izrazito slična, i nikako nije povoljna za Bosnu i Hercegovinu, jer dugoročno utječe na njezinu elementarnu stabilnost i cjelovitost, ali, smatra Gjenero, to ne može biti povoljno ni za Hrvatsku, “kojoj bi održivost i cjelovitost Bosne i Hercegovine trebao biti politički cilj i politički interes na ovom prostoru.”

“Nisam siguran da je Hrvatska u taj tip saradnje ušla doista promišljeno, za razliku od trilaterale Bosna i Hercegovina – Hrvatska –Turska koju smatram izrazito dobrom i poželjnom”, smatra Gjenero.

On zaključuje da bi nakon sutrašnjeg sastanka na krivi način ponovo mogla izaći na površinu nepotrebna napetost između Hrvata i Bošnjaka u BiH koja se u ovom trenutku prelama oko izbornog zakonodavstva.

Gjenero je uvjeren da se Hrvati i Bošnjaci moraju odreći maksimalističkih zahtjeva te unutar Federacije postići kompromis i stabilnost.

 

NV / NAP

Na vrh