Godišnja konferencija o stanju u sektoru odbrane i sigurnosti BiH

23. Nov 2016. | 19:30 | NV
231116 zkos - godisnja konf 1a

U organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH danas je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Sarajevu započela Godišnja pregledna konferencija o temi: „Aktuelno stanje u sektoru odbrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine“.

Osim članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, u radu dvodnevne Konferencije učestvuju i predstavnici institucija odbrambeno – sigurnosnog sektora u našoj zemlji nad kojima Zajednička komisija vrši demokratsku kontrolu, odnosno Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), te Ministarstva sigurnosti BiH i agencija za sprovođenje zakona u okviru ovog Ministarstva.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić u svom uvodnom obraćanju istakao je da su članovi ove Komisije, vršeći demokratsku kontrolu rada odbrambeno-sigurnosnog sektora, u prethodne dvije godine obišli veliki broj komandi i jedinica OSBiH, kao i policijskih agencija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH. Podžić je upozorio da su uočeni brojni problemi, te konstatirao da se mnogi od njih ne rješavaju i ponavljaju. Podžić je naveo da se ovakav vid nadzora pokazao kao nezamjenjiv način uvida u realno stanje i probleme sa kojima se predstavnici institucija odbrane i sigurnosti u BiH susreću u svom svakodnevnom radu. U okviru uvodnog izlaganja Podžić je pozvao sve učesnike Godišnje pregledne konferencije da budu otvoreni u raspravi, te da predlože konkretna rješenja i zaključke kojim bi ova Konferencija trebala rezultirati.

U okviru prvog panela Konferencije, koji se odnosi na aktuelno stanje u sektoru odbrane, učesnicima su se obratili predstavnici Operativne komande i Komande za podršku OSBiH, kao i načelnici Zajedničkog štaba OSBiH za resurse i operacije, te generalni inspektor u Ministarstvu odbrane BiH. Panel je okončan obraćanjima ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, nakon čega su učesnici Konferencije u okviru rasprave diskutovali o najznačajnijim problemima u sektoru odbrane u našoj zemlji, kao i o potencijalnim modalitetima za njihovo rješavanje.

Osim predstavnika institucija odbrambeno – sigurnosnog sektora BiH, u radu ove Konferencije učestvuju i predstavnici komisija i odbora za sigurnost u entitetskim parlamentima, predstavnici međunarodnih organizacija koje se u Bosni i Hercegovini bave pitanjima odbrane i sigurnosti, te predstavnici nevladinog sektora.

Ovu Konferenciju Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH organizirala je u saradnji sa Ženevskim centrom za kontrolu oružanih snaga (DCAF), NATO – štabom u Sarajevu i Misijom OSCE u BiH.

 

NV

Na vrh