Golden State Warriorsi postali šampioni NBA lige

13. Jun 2017. | 08:48 | NV
durant

Golden State Warriorsi su u zadnje tri godine po drugi put najbolji tim najjače košarkaške lige na svijetu. U petoj utakmici ovogodišnjeg finala Warriorsi su slavili protiv gostujućeg Clevelanda Cavaliersa rezultatom 129:120, čime du došli do ukupne pobjede u seriji rezultatom 4:1.

Stephen Curry i Kevin Durant su bili neumoljivi. Curry je ubacio 34 poena, čemu je dodao 10 asistencija i 6 skokova. Durant je ubacio 39 poena i tome dodao 7 skokova i 5 asistencija. Osim njih sjajni su bili Iguodala sa 20 poena, 3 asistencije i 3 skoka, Green sa 10 poena, 12 skokova i 5 asistencija, te Thompson koji je postigao 11 poena. Rookie McCav je dodao 6, Livingston 5 i veteran West 4.

Kod gostiju najbolji je bio LeBron James koji je ubacio 41 poen i tome dodao 13 skokova i 8 asistencija. James je proveo na terenu 46 minuta i tokom cijele utakmice je bio konstantno dobar. Irving je dodao 26, a Smith 25, pogodivši 7 od 8 pokušaja za tri poena. Thompson je imao dobru večer sa 15 poena i 8 skokova, a Love je dodao 6 i opšti utisak je da je nedostatak njegovih poena bio ključan za Cavalierse. Love je u prve tri minute utakmice dobio dvije lične greške, pa se veoma brzo preselio na klupu. Veteran Jefferson je dodao 4 poena, a Korver 3.

I u večerašnjoj utakmici odlučujući faktor pobjede domaćina je bio, naravno, kvalitet igrača, ali i mogućnost da trener Steve Kerr igra sa više taktičkih postavki i da rotira mnogo u igri. Sa druge strane, Cleveland to nije mogao, a rani problemi Lovea sa ličnim greškama Tyronna Luea je dodatno ograničio u postavci igre.

Sve u svemu, može se reći da su Warriorsi ove godine bili najbolja ekipa NBA lige tokom cijele sezone, a 16 pobjeda i jedan poraz u doigravanju govori o dominaciji tima Stevea Kerra.

Dolazak Kevina Duranta u Warriorse bio je pravi potez i za njega i za klub. Odlična igra u ovoj sezoni, a posebno u finalu protiv Cavaliersa gdje je imao učinak od 35,2 poena po utakmici, čemu je dodao 8,4 skoka i 5,4 asistencije, bila je dovoljna da upravo Durant ponese titulu MVP ovogodišnjeg NBA finala.

 

NV / foto Fox Sports

Na vrh