Google gasi svoje urede u Rusiji i povlači ljude u druge zemlje

Rusija postaje sve zatvorenija zemlja u kojoj se internet cenzuriše i kontroliše na sve moguće načine. Google je ogorčen novim zakonom po kojem se podaci ruskih građana ne smiju nalaziti na serverima u drugim zemljama

17. Dec 2014. | 18:37 | S.M
33472


Podaci o korisnicima koji se nalaze u Rusiji sada su vrlo lako dostupni tajnim službama Rusije, tačnije Russian Federal Security Service (bivši KGB). Ovim potezom Rusija želi osigurati veću kontrolu nad informacijama koje kruže internetom u Rusiji, a što se tiče općenito online slobode u Rusiji, ona je na najnižim mogućim granama.

No, Google je odlučio pokazati Rusiji šta misli o tim njihovim nepopularnim mjerama u vezi interneta te je povukao svoje najbolje ljude i inženjere iz te zemlje. Također, Google je napomenuo kako ostaju predani ruskim korisnicima i klijentima, no da je ovo jedno ozbiljno upozorenje ruskim vlastima.

Ruska internet kompanija Yandex ovaj najnoviji zakon objašnjava kao još jedan korak naprijed prema jačanju državne kontrole nad internetom u Rusiji, a koji će u konačnici imati negativan utjecaj na razvoj industrije. Najvjerovatnije ovaj novi zakon nije prošao mimo Putina koji želi strogu kontrolu informacija u "Rusiji".

Oznake: >

Na vrh