Gorivo u BiH skuplje nego u Austriji

15. Feb 2018. | 22:27 | NV
pumpa

Gorivo u Bosni i Hercegovini skuplje je nego u Austriji. Pokazuju to podaci austrijskog auto – moto saveza, prenosi RTV BN. Cijene dizela i benzina su veće ili u najboljem slučaju iste, iako je Austrija zemlja visokog životnog standarda. Prosječna plata u ovoj srednjoevropskoj zemlji četiri i po puta je veća nego u BIH.

U cijene goriva uvjerili su se i ekonomisti.

“Ja sam sad bio na putu i vidio sam to uživo. Situacija je takva da sva opravdanja putarina kroz Zakon o akcizama koje je koalcija stranaka na nivou BiH progurala u Parlamentu očigledno ne stoje”, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Dok se vozači žale na visoke cijene goriva, uzvoznici i distributeri plina se žale na novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama. Danas su došli u Upravu za indirektno oporezivanje koja je i napisala Pravilnik. Traže da se plin u bocama koji se koriti za domaćinstva i industriju ne opterećuju putarinama, kao tečni gas koji se koristi za automobile.

“Neke od osnovnih prijedloga će bti da se kao krajni korisnik definišu punionice plina, da se boca napunjena tečnim gasom smatra gotovim proizvodom. Druga stvar koja će biti u prijedlogu odnosno se na distributere za industriju, jer veliki uvoznici nemaju kapacitet da do krajnjih potrošača dostavljaju gas i u tom smislu smo jedni na druge naslonjeni. Mislim da ćemo dati prijedlog da ne bude ona odredba da uvoznik može samo prodati krajnjem potrošaču”, rekao je nakon sastanka u UIO BIH direktor “Krajina Petrola” Banja Luka Milovan Bajić.

To su samo neki od prijedloga. Spisak sa dodatnim biće dostavljen sledeće sedmice Upravi za indirektno oporezivanje.

“Pokušaćemo iznaći rješenje u smislu pripreme novog Pravilnika kako bi sve krajnje kupce koji koriste plin u svrhu kuhanja, zagrijavanja industrije oslobodili putarina”, kaže  portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Struka tvrdi da je u Pravilniku, odnosno, odlukama UIO mnogo nelogčnosti. Uprava je, kažu ekonomisti, pokušala da skine odgovornost sa sebe i načina rada na koji će kontrolisati krajnju upotrebu plina koji se koristi i u domaćinstvu.

“Ako plin uvozi benzinska pumpa jasno je da ide za automobile, ako to uvozi neko ko se bavi punjenjem boca onda je za namjene te vrste. Vrlo je to lako sve uraditi, ali zašto bi vi razmišljali o tome kako razdvojiti plin za domaćinstvo od onog za upotrebu u automobilima. To je mnogo lakše da svi plaćaju sve”, kaže Pavlović.

Stupanjem na snagu Zakona o akcizama, auto –  gas je poskupio zod 30 do 40  feninga po litru.

 

NV / RTV BN

Na vrh