Gotovina imenovan za savjetnika za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske

17. Nov 2016. | 18:54 | NV
Ante-Gotovina-001-640x424

Bivši haški optuženik, hrvatski general Ante Gotovina imenovan je danas za posebnog savjetnika potpredsjednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, baviće se sistemom državne sigurnosti i taj posao će obavljati bez naknade.

Rješenje o imenovanju Gotovine je potpisao premijer Andrej Plenković uoči današnje sjednice vlade u Vukovaru, a na prijedlog ministra Krstičevića i generalovog pristanka.

Gotovina će se, kako je prenio zagrebački Večernji list, baviti sistemom državne sigurnosti, koju razvija Krstičević, ali će biti i angažovan prema potrebi na drugim pitanjima vezanim za bezbjednost.

Prema pravilima o zapošljavanju unutar vlade, Gotovina ima pravo na naknadu za tu funkciju, ali je on, kako se navodi, insistirao da taj posao obavlja bez finansijske naknade.

Prema riječima ministra odbrane Krstičevića, jako mu je drago što je Gotovina pristao na angažman, jer se time i praktično potiče angažovanje bivših profesionalnih vojnika i oficira koji svojim znanjima i sposobnostima mogu puno da dorpinesu nacionalnoj bezbjednosti i razvoju Oružanih snaga.

“To je tzv. druga karijera za takve istaknute i iskusne oficire, a sistem je to kojeg jako rabe u razvijenim demokratijama zapadnog svijeta”, rekao je Krstičević, prenosi list.

Dodaje da je premijer Plenković bio oduševljen ovom idejom i svesrdno je podržao.

Krstičević očekuje da će Gotovina značajno doprinjeti konceptu pametnog upravljanja odbrambenim i sigurnosno-obavještajnim sistemom, a dolazak ovog istaknutog hrvatskog generala u novu hrvatsku vladu, makar i kao “vanjskog eksperta” pozdraviće, očekuje se i šira hrvatska javnost i struka.

 

NV / Tanjug / foto antenazadar.hr

Na vrh