Grabar-Kitarović: Centralna proslava godišnjice “Oluje” u Kninu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je poručila kako će sudjelovati u radu Odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te zastupati stajalište da samo toga dana u Kninu može biti centralna proslava, a spremna je prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. augusta

20. May 2015. | 14:57 | S.K
41039

Hrvatska predsjednica je u obraćanju javnosti u svome Uredu istakla da javnost želi upoznati sa stavovima koje ću zastupati na sastanku Odbora te naglasila kako drži da 20. godišnjica "Oluje" "mora biti dan pobjede, a ne dan podjele".

Svaka država ima datume i simbole oko kojih ne smije biti rasprave, a u Hrvatskoj je to upravo 5. augusta, ističe Grabar-Kitarović.

"Kao Predsjednica Republike Hrvatske imam moralnu obvezu učiniti sve kako bi se nacionalno zajedništvo, posebno u takvim trenucima, očuvalo i osnažilo. Centralna tačka obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branilaca postao je Knin, kao simbol pobjede i slobode. Stoga ću jasno zastupati stajalište kako samo toga dana u Kninu može biti centralna proslava. Kako je riječ o velikom danu naše savremene povijesti, k tome i 20. obljetnici, spremna sam prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. augusta", kazala je.

Napominje kako pri tome "lično treba voditi računa o racionalnosti troškova s obzirom na trenutno teško gospodarsko i socijalno stanje u državi".

Na kraju obraćanja pozvala je sve na uljuđenu i dostojanstvenu proslavu Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

"Pokažimo tog dana snagu hrvatskog zajedništva i s ponosom istaknimo hrvatske zastave diljem domovine u spomen i zahvalu svima koji su dali svoje živote kroz našu povijest za hrvatsku slobodu unutar evropske porodice", poručila je.

Izjava hrvatske predsjednice po prvi je puta prenošena i live streamom na twitteru.

Na vrh