Grabar Kitarović: Još će vode proteći Dunavom dok Srbija i Hrvatska postanu prijateljske države

18. Nov 2017. | 15:57 | NV
KOlinda-ZG-850x567

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je jutros u Vukovaru, na 26. godišnjicu pada tog hrvatskog grada, da su u odnosima Srbije i Hrvatske napravljeni neki pomaci, ali i da će “puno vode proteći Dunavom dok dvije države postanu prijateljske”.

“Puno sam puta rekla da će još vode proteći Dunavom prije nego što će Hrvatska i Srbija moći da kažu da su prijateljske zemlje. To, međutim, ne znači da ne smemo da razgovaramo. Naravno, naša je odgovornost da razgovaramo i rješavamo otvorena pitanja, posebno bolno pitanje nestalih kao humanitarno pitanje koje moramo riješiti što prije”, rekla je Grabar-Kitarović na pitanje o odnosu Srbije i Hrvatske.

Predsjednica Hrvatske je rekla da se danas u Vukovaru treba pokloniti žrtvama, ali da prije svega treba obezbjediti budućnost grada i da ljudi u njemu ostanu.

I ove godine Dan sjećanja na vukovarske žrtve 1991. godine odvija se pod sloganom “Vukovar mjesto posebnog pijeteta”.

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima uoči početka komemoracije u krugu vukovarske bolnice da će se Hrvatska uvijek sjećati onih koji su za nju dali živote.

“Tragedija koja se dogodila nakon skoro 90 dana kontinuiranog granatiranja velikosrpske Miloševićeve agresije bila je prekretnica u međunarodnom priznanju Hrvatske. Nakon više od sedam godina Hrvatska je ovdje ponovno zaokružila svoju teritorijalnu cijelovitost”, rekao je premijer.

On je istakao da i dalje treba nastaviti izgradnju modernog demokratskog i inkluzivnog društva.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijenio je da su odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni “velikosrpskom agresijom” i dodao da Hrvatska želi da i Srbija prizna agresiju, što kako je rekao, ide sporo. On je, međutim, dodao da je Hrvatska spremna da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu, pod uslovom da i Srbija prihvati evropski način razmišljanja.

 

NV / Beta

Na vrh