Grabar-Kitarović pružila podršku ratnom zločincu Praljku

30. Nov 2017. | 15:57 | NV
Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic delivers remarks during the Equal Futures Partnership meeting, Thursday, Sept. 22, 2016, in New York. (AP Photo/Jason DeCrow)

Predsjednica Republike Hrvatske obratila se danas javnosti u povodu presude Haškog suda Prliću i drugima.

“Na početku želim izraziti saučešće porodici generala Slobodana Praljka, čovjeka koji je radije dao život nego živio osuđen za djela koja nije počinio. Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod”, kazala je na početku hrvatska predsjednica.

“Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod prvi se obranio velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost.

Republiku Hrvatsku je napala Miloševićeva velika Srbija i tzv. JNA. Hrvatska nije napala nikoga. Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja. Kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između dvije države, u najskorije vrijeme posjetit ću Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, u potpunosti je priznala referendum o samostalnosti. Za vrijeme rata Hrvatska je primila nekoliko tisuća izbjeglica iz BiH. Najveći dio humanitarne i vojne pomoći za BiH stigao je upravo preko RH. Republika Hrvatska je imala ključnu ulogu u sprečavanju velikosrpske agresije”, kazala je hrvatska predsjednica.

 

Hrvate u BiH pozvala na mir i dostojanstvo

“Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni. Ne bojte se, uz vas smo. Sad nam je više nego ikad potrebno zajedništvo. Hrvatski narod se uvijek znao nositi s teškim izazovima, a sigurna sam i sad ćemo. Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika. Nitko drugi, pa ni haški sud, neće pisati našu povijest”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Podsjetimo, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović jučer je prekinula posjetu Islandu i vratila se u Hrvatsku,

Šestorici čelnika Herceg- Bosne Haški sud je jučer, podsjetimo, pravomoćno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine u BiH. Nakon što mu je pročitana presuda Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je od posljedica preminuo u bolnici.

 

NV / NAP

Na vrh