Grad bez nezaposlenih

I dok se svijet bori sa nezaposlenošću, u Velikoj Britaniji postoji grad koji može da posluži kao primjer

3. Aug 2014. | 15:13 | S.M
26495


Riječ je o gradu Uttoxeter, u kojem su svega 34 osobe na evidenciji lokalnog zavoda za zapošljavanje.

Međutim, s obzirom na to da se uskoro otvara suprmarket "Waitrose“, koji će zaposliti 180 radnika, to znači da će vjerovatno i ova 34 naći sebi posao.

Prema statističkim podacima, u Velikoj Britaniji je čak milion ljudi našlo posao prošle godine. Međutim, niko nema tako dobru statistiku kao Uttoxeter, koji je u Velikoj Britaniji uglavnom poznat po konjičkim trkama.

Endry Grifits, poslanik gradske skupštine, kaže da je i sam iznenađen ovim podatkom, i da je kontaktirao nedležno ministarstvo da provjeri cifre.

"Moram priznati da su ovo fenomenalni podaci. To samo pokazuje da dugoročni ekonomski plan naše vlade daje rezultate, a najbolji primjer toga je upravo Uttoxeter", kaže Grifits i dodaje: "Sve u svemu, nezaposlenost u našem gradu se drastično smanjila posljednje četiri godine i to je fantastičan podatak, posebno što je to više nego očigledno u mom Uttoxeteru.“

Poznati lanac supermarketa "Waitrose“ otvoriće novi objekat, što će značiti 180 novih radnih mesta. Najveći poslodavci u ovom gradu su kompanije JCB i fabrika keksa "Fox“, gdje radi najveći broj stanovnika.

Kris Plant, predsjednik lokalne trgovačke komore, kaže da je ovo zaista vrijedno svake pohvale: "Tržište rada u Uttoxeteru konstantno jača, svakog mjeseca imamo sve manje nezaposlenih i mislim da ćemo ubrzo moći da kažemo da je Uttoxeter grad u kojem svi rade!“

Povoljna statistika pokazuje fleksibilnost tržišta rada, što svakako daje rezultate.

Uz sve to, broj zaposlenih povećava produktivnost, a već sad sprovode mjere kako bi učenici odmah poslije srednje škole pronašli svoj prvi posao. Ono što je specifično za Uttoxeter jeste da ne čekaju da se neko pojavi u zavodu za zapošljavanje, već čine sve da do toga ne dođe.

Na vrh