Grad Bursa donirao dva šlepera pomoći za ugrožene građane

Turski grad Bursa, predvođen gradonačelnikom Redžepom Altepeom, koji gaji izuzetno dobre prijateljske odnose s Općinom Stari Grad uputio je dva šlepera pomoći za stanovništvo stradalo u poplavama i klizištima koji su zahvatili našu zemlju

28. May 2014. | 11:41 | S.K
23567

U dogovoru s Općinom Stari Grad i načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, Bursa je ugroženima uputila stvari neophodne za normalizaciju života i novi smještaj. 

Ugroženim građanima u Vogošći, Olovu i Zavidovićima jučer je isporučeno 160 kauča, 100 madraca i 1000 deka, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

Konvoj pomoći, koji su pratili vojnici turskog bataljona EUFOR-a i ekipa iz Općine Stari Grad, jučer se prvo zaustavio u Općini Vogošća. U dogovoru s načelnikom Općine Edinom Smajićem, pomoć je isporučena u Sportski centar, a bit će raspoređena porodicama koje su izgubile domove u klizištu u Svrakama. 

Kako su jučer ove porodice dobile privremeni smještaj u novoizgrađenim stanovima u Rosuljama, na nove adrese bit će im isporučeno 80 novih kauča i isto toliko deka. 

Nakon što je pomoć isporučena Vogošći, jedan dio konvoja je krenuo prema Olovu, a drugi prema Zavidovićima. 

U Olovu se život polako normalizuje, ali posljedice poplava i pokrenutih klizišta su velike. Po riječima, Senahida Ibrahimovića, člana štaba Civilne zaštite, u ovom gradu je poplavljeno oko 110 objekata, dok je u klizištima u okolnim selima stradalo 20 kuća. 

“Olovo je bilo pod vodom. Samo u zgradi Općine izmjerili smo visinu vode od 1,80 metara”, kaže Ibrahimović. 

Ipak, uz pomoć velikog broja volontera, te cisterni sa vodom koja im je upućena iz sarajevskih općina, Olovo je očišćeno i situacija je pod kontrolom. 

Velike količine pomoći do sada su prikupljene i podijeljene u Sabirnom centru osnovne škole u Olovu, a po Ibrahimovićevim riječima, distribucija humanitarne pomoći vrši se preko mjesnih zajednica, te direktno u Sabirnom centru onima koji su najugroženiji. Općinski štab civilne zaštite će ovoga jutra održati sastanak na kojem će donijeti odluku o podjeli pomoći koja je jučer isporučena iz Burse. Najugroženijim stanovnicima Olova bit će podijeljeno 40 kauča i 200 deka. 

U kontaktu sa Općinskim štabom civilne zaštite Zavidovići, Općina Stari Grad je dobila informaciju da je ovom gradu trenutno najpotrebniji građevinski materijal, te namještaj kako bi se stanovnici kojima su poplavljeni domovi mogli vratiti kućama.

“Kada su se desile poplave u Zavidovićima, oko 250 ljudi je napustilo svoje domove zbog poplava. Oni se sada polako vraćaju svojim kućama i pokušavaju sanirati štetu, ali potrebna im je pomoć i zahvalni smo Starom Gradu i Bursi na ovoj donaciji”, kazao je Izet Bašić, član Općinskog štaba civilne zaštite Zavidovići. 

Po njegovim riječima, Gradske ulice su dobrim dijelom očišćene, te dezinficirane. Najveći problem predstavljaju štete uzrokovane klizištima. Okvirne su procjene da su klizišta uništila 25 kuća u kojima više nije moguć život, te je tim ljudima potrebno alternativno rješenje. Sinoć je Zavidovićima dostavljeno 40 kauča, 100 madraca i 720 deka, a kome će biti podijeljeni odlučit će Štab civilne zaštite, navodi se. 

“Naši prijatelji iz Republike Turske poslali su pomoć u krevetima, madracima i dekama za građane naselja Svrake kod Vogošće, Olova i Zavidovića. Kako se stanje polako normalizuje, postaje jasno da je ovim ljudima trenutno najpotrebniji građevinski materijal i namještaj i upravo to su i poslali iz Burse, na čemu smo im izuzetno zahvalni”, kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. 

  • Foto: Općina Stari Grad
  • Foto: Općina Stari Grad
  • Foto: Općina Stari Grad
  • Foto: Općina Stari Grad

(Agencije)

Na vrh